MEDICINA

Kö­nyö­rög­nek a fog­or­vo­sok: Ezért igyunk vö­rös­bort

Ilyen jó hírt rég hal­lot­tunk! A leg­újabb ku­ta­tási ered­mé­nyek alap­ján egé­szen döb­be­ne­tes ha­tása van a vö­rös­bor­nak Azon sem len­nénk meg­lepve, ha ha­ma­ro­san re­ceptre írnák fel ne­künk.

A bor a legújabb kutatások szerint képes elpusztítani a szájban a fogszuvasodást és a fogínyproblémákat okozó baktériumokat. Bár több fogorvos is arra figyelmeztet, hogy a bor savtartalma árthat a fogaknak, a benne levő antioxidánsok viszont jót tesznek, mivel a hatásukra a baktériumok nem tudnak az ínyhez tapadni.

Ez már csak azért is fontos, mert ha ezek a baktériumok a vérző ínyen keresztül bejutnak a véráramba, olyan láncreakciót indíthatnak be, amelyek egyes kutatások szerint a szívbetegségek és a rák kockázatát növelik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Az ezzel kapcsolatos legújabb kutatást jegyző spanyol tudósok szerint a vörösborban levő antioxidánsok hatékonyabban pusztítják el az ínyhez tapadó baktériumokat, mint a kereskedelemben kapható szőlőmag- és vörösbor-kivonatok – legalábbis a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálat ezt mutatta.

A szájban végbemenő lebontási folyamatok során ugyanis ezek az antioxidánsok valószínűleg olyan molekulákká alakulnak, amelyek támogatják a száj egészségét. Ha pedig az antioxidáns hatású vegyületeket a Streptococcus dentisani nevű szájon át szedhető probiotikummal is kombináljuk, még jobb lesz a hatás.

A baktériumok lágy szövetekhez való tapadása ugyanis kulcsszerepet játszik a fertőzés kialakulásában. Már a javaslat is megszületett olyan szájvizek és rágógumikelőállítására, amelyek a polifenol-vegyületeket képesek az ínyre juttatni.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Egy másik kutatás szerint pedig a rendszeresen fogyasztott vörösbor szó szerint megtisztítja az agyat: azokat a bomlástermékeket távolítja el belőle, amelyeket az időskori memóriazavarokkal hoztak kapcsolatba. A kutatók nem tértek ki arra, hogy vajon a fehér- vagy a vörösbor hatása jobb e téren, ám megjegyezték, hogy mértékkel fogyasztva valószínűleg más alkoholos italok, például a sör hatása is hasonló lehet.

Eközben a címlapon

Napi 2-2,5 pohárnál több bor vagy más alkohol azonban már kifejezetten rosszat tesz az agynak.