MANI

Irány Kassa: az Eu­roAsz­falt meg­kezdte a mun­kát a szlo­vák ha­tár­nál

Le­ra­kásra ke­rült az M30-as Tor­nyos­né­meti és a határ közti sza­ka­szá­nak alap­köve. A köz­le­ke­dők vár­ha­tóan a jövő év vé­gé­től hasz­nál­hat­ják majd az 1,7 km hosszú utat.

Vas Károly, az EuroAszfalt igazgatója, dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője és Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese által elhelyezésre került az M30-as Tornyosnémeti és a szlovák országhatár közötti szakaszának alapköve.

Már tavasszal lezajlottak a régészeti munkálatok és a lőszermentesítés, s áprilisban zárult le a közbeszerzési eljárás az útszakasz kivitelezésére, melynek eredményeképpen az EuroAszfalt Kft. kezdhette elvégezni  a munkát.

A beruházás keretében1,7 km hosszú, 2x2 sávos autóút épül leállósávval és középső elválasztó sávval. Tornyosnémetitől nyugatra egy különszintű csomópont is létesül, két körforgalommal, és egy öttámaszú, 4 pillérű híddal.

A Tornyosnémeti mellett található, 20 éve épült tengelysúlymérő állomást felújítják, s a szakasz biztonságos téli üzemeltetéséhez egy kálciumklorid oldat tárolót és sósilót létesítenek. Jelenleg folynak az előkészítési munkák, kezdődik a humuszleszedés és a töltésépítés. A fejlesztés uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, a kivitelezés nettó összege 4,379 milliárd forint.

Az M30-as jelenleg az M3-as autópályát köti össze Miskolccal. A most épülő kétszer két sávos sávos szakasz a magyar-szlovák országhatáron csatlakozik majd a Kassa felől érkező szlovák R4 gyorsforgalmi úthoz, s a közlekedők várhatóan 2017 év végén már használhatják. A Tornyosnémeti és Miskolc közötti 60 kilométeres szakasz kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési kiírás év végén jelenik meg.