MEDICINA

Így rontja el min­denki a gyógy­teát, te ne tedd

Ős­szel, télen szinte nincs is olyan ember, aki ne főzne egy jó gyógy­teát! Ha nem csak a fil­te­res ka­mil­lát ve­szed meg, hanem gyö­ke­rek­ből, gyógy­nö­vény le­ve­lé­ből is ké­szí­tesz fő­ze­tet, ne kö­vess el egy alap­vető hibát! Se­gí­tünk ebben most neked.

A gyógynövényekből készült teák nagyon hasznosak az egészségünk szempontjából. Ha gyógyteát iszol, nagyon fontos, hogyan készíted el. Ha elrontod a megfelelő folyamatot, vagy nem megfelelő eszközöket használsz, akkor bizony előfordulhat, hogy elveszíted a gyógynövény erejét. Ne tedd!

Forrázd le a teafüvet

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyógynövénybőlkészíthető teákat forrázva kell készíteni. 3 grammonként 2,5 dl vízzel kell számolni. Gyógynövénytől függően pedig hagyd állni a főzetet 10-20 percen keresztül. A csipkebogyó például 60 fok alatt őrzi meg C-vitamin tartalmát!

Ne áztasd túl hosszan! 1 óra után inkább készíts új bögrével a teából!

Gyógynövényteák gyökerekből, kemény kéregből

5-10 percen keresztül kell főzni a gyökereket, kemény kérget, hogy hatóanyaguk kioldódjon. 

Ne használj fém eszközöket

Fotó: 123RF

Gyógytea készítésnél ne használj fém kanalat, szűrőt vagy teatojást. A fém némileg semlegesíti a növények hatóanyagait. Használj tölthető filtereket, faalapú kanalakat.

Az sem mindegy, mikor fogyasztod el a teát, így érdemes ezt előre megkérdezni, vagy a teán lévő felhasználási javaslatokat elolvasni. Van, amit éhgyomorra javasolnak, és van, amit napközben kortyolgatva kell meginni.

Eközben a címlapon