Létrehozva: 2015.04.30.

Ezt hoztuk ki a legolcsóbb húsokból

Kevés pénz lapul a pénztárcádban, de éhes a család? Néhány szuper ötlettel a soványka vacsorát fejedelmi étkezéssé teheted!

Szerző Laki Irén

Néha nem csak a pénzed, de a lelkesedésed is kevés, hogy nagyot alkoss a konyhádban? Vagy unod már, hogy mindig ugyanazt készíted? Ne ess kétségbe, ötleteinkkel költségtakarékosan varázsolhatsz csodát az asztalra! 

BBQ CSIRKESZÁRNY

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 1 dl olaj
  • 2 dl BBQ-szósz
  • 4-5 zellerszár
  • Így készítsd:

    A csirkeszárnyakat mosd meg, vágd szét az ízeknél, most csak a szárnytő vastagabb része kell. A leeső darabokat bevetheted például alaplé főzésekor, addig fagyaszd le.

    A szárnytöveket sorakoztasd tepsibe, sózd, borsozd, és kend át BBQ szósszal. Kevés olajjal locsold meg. (Ha nincs kedved a bolti változathoz, kicsit lejjebb találsz hozzá receptet!)

    A tepsit takard be fóliával, mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe! 50 perc után a szárnytöveket kend át újra szósszal, majd a tepsit told vissza a sütőbe, de már fólia nélkül. Így pár perc alatt kívánatosra pirul a szárny!

    Zellerszárral, joghurtos mártogatóval kínáld, de friss kenyérrel is nagyon finom!

    ZÖLDFÛSZERES CSIRKENYÁRS SALÁTÁVAL

    Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell - de rengeteg lesz belőle!
  • 4 cikk fokhagyma
  • rozmaring és/vagy kakukkfű
  • só, bors
  • kb. 20 db rövid hurkapálcika
  • ½ dl olívaolaj
  • Így készül:

    Vágjuk csíkokra a csirkemellet, sózzuk be és oszlassuk el a húson a zúzott fokhagymát, illetve a fűszereket. 1-1 cm mindig oldalra hajtva húzzuk a pálcikára a húst, jó szorosan. Az elkészült nyársakat locsoljuk be olajjal, felhasználásig fóliázzuk le. Legjobb vastag aljú serpenyőben sütni, közepes lángon, kevés olajon.

    +1 recept:

    CSICSERIBORSÓ SALÁTA

    Hozzávalók:

  • 1 konzerves csicseri borsó
  • 1-2 evőkanál olajos szárított paradicsom
  • 1 doboz friss bébispenót levél
  • 10 dkg feta sajt
  • 2 szál újhagyma
  • friss bazsalikomlevél (ha van)
  • Így készül:

    Forgasd össze a friss spenótlevelet a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a paradicsommal, add hozzá a karikára vágott újhagymát illetve a bazsalikomleveleket és már kész is!

    TIPP:

    Ha nem elég pikáns a végeredmény, adhatsz hozzá néhány csepp balzsamecetet, vagy csavarhatsz rá citromot!

    CSIRKE CURRY

  • 1 kg csirke comb, vagy mell, esetleg felső szárny vegyesen
  • 2 közepes hámozott burgonya, negyedelve
  • 2 közepes fej hagyma felaprítva
  • 2 paradicsom, negyedelve
  • 1/2 dl olaj
  • 4 dl kókusztej
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva 
  • 2 cm gyömbér felaprítva (elhagyható)
  • 1.1 csillagánizs és fahéjrúd
  • 2-3 szegfűszeg
  • 3 evőkanál curry por
  • só, bors ízlés szerint
  • Így készítsd:

  • A hagymát, fokhagymát, gyömbért, az egész fűszereket és a paradicsomot pirítsd meg az olajon.
  • Dobd hozzá a felaprított csirkét, sózd, borsozd és pirítsd pár percig.
  • Ereszd fel vízzel, hogy majdnem ellepje, és főzd fedő alatt közepes lángon fél órát.
  • Add hozzá a krumplit, öntsd fel kókusztejjel és tedd bele a curry port. Ha a burgonya is megpuhult, elkészült a csirke curry
  • TEXASI CSIRKESZÁRNYAK

  • Hozzávalók
  • 2 kg csirkeszárny
  • 1 dl étolaj (olíva még jobb)
  • 2 dl házi Texas BBQ szósz (receptje lejjebb)
  • Így készítsd:

  • A csirkeszárnyakat tisztítsd meg, tetszés szerint aprítsd fel és sózd be.
  • Kenj meg olajjal egy nagyobb tepsit, ezen igazítsd el a szárnyakat. A húsok tetejére is csepegtess egy kis olajat, majd a tepsit takard le fóliával és tedd 180 fokra előmelegített sütőbe.
  • Egy óra múlva vedd le a fóliát, alaposan kenegesd át a szárnyakat a BBQ szósszal, majd a tepsit tedd vissza jó 10 percre a sütőbe.
  • Pompás lesz! Vegyes zöldsalátával (rukkola, római, radicchio) tálalva, több mint tökéletes vacsora, igazi kísérő egy jó beszélgetéshez!
  • TEXAS BBQ SZÓSZ

    Hozzávalók:

    (Jó nagy adaghoz)

  • 20 dkg vaj
  • 2 fej hagyma, finomra vágva
  • 2 dl ketchup
  • ½ dl alamaecet
  • 1 tk cukor
  • ¾ ek só
  • 1 csapott ek. őrölt bors
  • ½ tk. chilipor
  • 1 ek. zúzott fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • Így készítsd:

    A hagymakockákat pirítsd le a vajon, add hozzá ehhez az alaphoz a többi hozzávalót, majd az egészet főzd össze – alacsony lángon legalább fél óra! Vigyázz, mert főzés közben a szósz prüszköl, fröcsög, rakoncátlankodik. Takard le, úgy tisztább marad a konyhád, viszont gyakran meg kell keverned, hogy ne égjen le.

     

    Már tudod mit adsz a finom csirkédhez? Íme egy szuper javaslat: készíts tepsiben pirított újkrumplit, katt ide a receptért!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek