MEDICINA

Ezért na­gyon egész­sé­ges a sa­va­nyú­ság leve, soha ne öntsd ki

Mi a jó abban, ha meg­iszol egy po­hárka sa­va­nyú ubor­ka­le­vet? Leg­fel­jebb más­na­pos­ság ellen ér­de­mes - gon­dol­hat­nád. Pedig sokan van­nak, akik meg­győ­ző­dés­sel kor­tyol­gat­ják, még­pe­dig meg­lepő al­ka­lom­mal.

Sokan esküsznek rá, hogy dőreség a lefolyóba löttyinteni a savanyú uborkák után, a befőttes üveg alján lötyögő, fűszeres, savanyú levet. Szerintük egy kemény edzés után a legjobb szer, amelytől a beállt izmok kilazulnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

De hát mit is tartalmaz a savanyú uborka leve?

Vizet, sót és az uborka levét. A savanyításhoz ugyanis só szükséges.

Miért hat?

Az intenzív, egy órát meghaladó edzés alatt igen erősen megizzadsz. Ennek során tetemes mennyiségű elektrolit, azaz só, kálium, kalcium, magnézium távozik a szervezetedből. Az egészséges vérkeringés biztosításához, a vérnyomás szabályozásához elsőrendű fontosságú a folyadék, a vizes bázisú sóoldatok gyors pótlása.

A jó, sós uborkalé ultragyors sebességgel visszaállítja tested normális, hidratált állapotát.

Van más pozitív hatása is az uborkalének?

Van bizony! Mégpedig az erőteljes, emésztést segítő hatása. A savanyítás, azaz a fermentáció folyamata alatt jótékony baktériumok, probiotikumok keletkeznek a lében. Ezek létfontosságúak az egészséges emésztés érdekében.

Utálod csak úgy felhajtani? Máshogy is felhasználhatod!

Húsízesítés: Öntsd a pulyka- vagy sertésszelet pirításához a serpenyőbe. Az uborkalé intenzív íze miatt más fűszerre nem is lesz szükséged.

Eközben a címlapon

Marinálás: Mártsd a marha- vagy sertésszeletet savanyú uborkalébe, és tedd hűtőbe 1-3 órára.

Zöldségsavanyítás: Az ecetes uborkában már tökéletesen összeértek az ízek. Ezt a finom nedűt kár lenne elpocsékolni. Ha kifogyott az üvegből az uborka, öntsd a levet az újonnan elkészített, feldarabolt, lereszelt zöldségekre. Így készíthetsz szuper gyorsasággal újabb adag, remek savanyúságot.

Reszeld le a káposztát, a répát, a retket, és öntsd rá a levet. Vagy moss egy újabb adag uborkát, és töltsd rá a savanyú folyadékot.

Egy éjszaka alatt újratermeled a napi betevő savanyúságot. És milyen remek frissítő ez a forró nyári napokon!

Ejtett tojás: Ehhez ugye a forró vízhez 1 evőkanál ecetet szoktál adni. Most próbáld ki az uborkalével! Csodájára jár majd minden ismerősöd, aki az így készített finomságot megkóstolja.