Létrehozva: 2019.02.27.

Ezért kell a csirkéhez szódabikarbóna: Elképesztő konyhatrükk

Annyi mindenre használjuk a háztartásban ezt az olcsó fehér port, rengeteg háziasszony erre esküszik. Azt viszont kevesen tudják, hogy létezik egy titkos recept, melyben a szódabikarbóna a férfiak kedvenc ételének elkészítésében játszik óriási szerepet. Mutatjuk is!

Vajon mi dolga a szódabikarbónának a csirkével?

A profi szakácsok szerint a legjobb, ha fóliával bélelt serpenyőre tett rácson sütöd a csirkét, mert így a forró levegő szépen körbejárja a sütőben, vagyis fordítás nélkül is egyenletesen sül át. Ha alacsonyabb hőmérsékleten indítod a sütést, zsír szépen kicsöpög a húsból, a felületi nedvesség pedig elpárolog. Ezután elég neki egy pár perc magasabb hőmérsékleten, hogy igazán roppanós legyen.

De van itt még egy titkos összetevő: a szódabikarbóna. Elég egy kávéskanálnyit adni a só, a fokhagymapor és a hagymapor keverékéhez, amelybe a szárnyakat sütés előtt beleforgatjuk, és máris szuperropogóssá változik a csirkeszárny.

A szódabikarbóna ugyanis lúgos kémhatású, ez pedig megemeli a csirke bőrének PH-értékét. Így a peptidek könnyebben lebomlanak, ami annyit jelent, hogy a csirkeszárnyak könnyebben megbarnulnak és ropogóssá válnak. A mennyiséggel azonban nagyon vigyázz, mert ha eltúlzod a szódabikarbóna adagját, akkor könnyen kellemetlen ízű lehet a hús. Csak egy csapott kávéskanálnyit keverj a fűszerkeverékbe – erre azért van szükség, hogy ezt a kis mennyiséget egyenletesen oszd el a csirkeszárny felületén.

Íme a tökéletes csirkeszárny receptje:

Ropogós sült csirkeszárny

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1,5 kg csirkeszárny
  • 4 teáskanál durva só (finomra őröltből a fele is elég)
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • A csípős mártáshoz:

  • 1/2csésze csípős szósz
  • 3 teáskanál vaj
  • 2 teáskanál barnacukor
  • 1/2 csésze kék sajt
  • 1/2 csésze natúr joghurt
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál durva só
  • 1 kávéskanál hagymapor
  • A tálaláshoz 6 zellerszár

    Így készítsd el:

    1. A sütő rácsát tedd a sütőtér felső harmadába, majd melegítsd elő a sütőt 120 Celsius-fokra. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd tegyél rá rácsot. Ha nincs rács otthon, kissé olajozd be a fóliát, és így tedd rá a csirkeszárnyakat – így azonban csak a felső oldaluk lesz igazán ropogós.

    2. Keverj össze egy csapott kávéskanál szódabikarbónát, egy kávéskanál fokhagymaport, két teáskanál durva sót (finomabból a fele is elegendő), egy teáskanál borsot, és egy teáskanál hagymaport.

    3. A csirkeszárnyakat papírtörlővel töröld szárazra, majd tedd egy nagy tálba a fűszerekkel, és forgasd össze alaposan.

    4. Helyezd el a rácson a csirkeszárnyakat, de ne legyenek túl zsúfoltan. Süsd őket 25 percig, majd vedd fel a sütő hőmérsékletét 260 Celsius-fokra, és süsd tovább 25-30 percig a csirkéket, félidőben megfordítva.

    5. Amikor megsültek a szárnyak, hagyd őket kicsit hűlni a sütőn kívül – így a bőrük még ropogósabb lesz.

    6. A csípős mártáshoz keverd össze a csípős szószt a vajjal és a cukorral, majd forrald 6-8 percig, amíg besűrűsödik. Keverd hozzá az összemorzsolt sajtot, a joghurtot, a sót, a borsot és a hagymaport.

    7. A zellerszárakat vágd fel, és rendezd el egy tányéron. A csirkeszárnyakat tedd melléjük, csepegtesd rájuk a mártást, ás máris tálalhatod.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

    origo.hu

    Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

    metropol.hu

    Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

    vg.hu

    Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

    ripost.hu

    Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

    vg.hu

    Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

    origo.hu

    Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

    astronet.hu

    Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk