FAZÉK

Ezért kell a csir­ké­hez szó­da­bi­kar­bóna: El­ké­pesztő kony­ha­trükk

Annyi min­denre hasz­nál­juk a ház­tar­tás­ban ezt az olcsó fehér port, ren­ge­teg há­zi­asszony erre es­kü­szik. Azt vi­szont ke­ve­sen tud­ják, hogy lé­te­zik egy tit­kos re­cept, mely­ben a szó­da­bi­kar­bóna a férfiak ked­venc éte­lé­nek el­ké­szí­té­sé­ben ját­szik óri­ási sze­re­pet. Mu­tat­juk is!

Vajon mi dolga a szódabikarbónának a csirkével?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A profi szakácsok szerint a legjobb, ha fóliával bélelt serpenyőre tett rácson sütöd a csirkét, mert így a forró levegő szépen körbejárja a sütőben, vagyis fordítás nélkül is egyenletesen sül át. Ha alacsonyabb hőmérsékleten indítod a sütést, zsír szépen kicsöpög a húsból, a felületi nedvesség pedig elpárolog. Ezután elég neki egy pár perc magasabb hőmérsékleten, hogy igazán roppanós legyen.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

De van itt még egy titkos összetevő: a szódabikarbóna. Elég egy kávéskanálnyit adni a só, a fokhagymapor és a hagymapor keverékéhez, amelybe a szárnyakat sütés előtt beleforgatjuk, és máris szuperropogóssá változik a csirkeszárny.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A szódabikarbóna ugyanis lúgos kémhatású, ez pedig megemeli a csirke bőrének PH-értékét. Így a peptidek könnyebben lebomlanak, ami annyit jelent, hogy a csirkeszárnyak könnyebben megbarnulnak és ropogóssá válnak. A mennyiséggel azonban nagyon vigyázz, mert ha eltúlzod a szódabikarbóna adagját, akkor könnyen kellemetlen ízű lehet a hús. Csak egy csapott kávéskanálnyit keverj a fűszerkeverékbe – erre azért van szükség, hogy ezt a kis mennyiséget egyenletesen oszd el a csirkeszárny felületén.

Íme a tökéletes csirkeszárny receptje:

Ropogós sült csirkeszárny

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Hozzávalók 4-6 személyre:

Eközben a címlapon
 • 1,5 kg csirkeszárny
 • 4 teáskanál durva só (finomra őröltből a fele is elég)
 • 1 teáskanál fekete bors
 • 1 teáskanál hagymapor
 • 1 kávéskanál fokhagymapor
 • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A csípős mártáshoz:

 • 1/2csésze csípős szósz
 • 3 teáskanál vaj
 • 2 teáskanál barnacukor
 • 1/2 csésze kék sajt
 • 1/2 csésze natúr joghurt
 • 1 kávéskanál bors
 • 1 kávéskanál durva só
 • 1 kávéskanál hagymapor

A tálaláshoz 6 zellerszár

Így készítsd el:

1. A sütő rácsát tedd a sütőtér felső harmadába, majd melegítsd elő a sütőt 120 Celsius-fokra. Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd tegyél rá rácsot. Ha nincs rács otthon, kissé olajozd be a fóliát, és így tedd rá a csirkeszárnyakat – így azonban csak a felső oldaluk lesz igazán ropogós.

2. Keverj össze egy csapott kávéskanál szódabikarbónát, egy kávéskanál fokhagymaport, két teáskanál durva sót (finomabból a fele is elegendő), egy teáskanál borsot, és egy teáskanál hagymaport.

3. A csirkeszárnyakat papírtörlővel töröld szárazra, majd tedd egy nagy tálba a fűszerekkel, és forgasd össze alaposan.

4. Helyezd el a rácson a csirkeszárnyakat, de ne legyenek túl zsúfoltan. Süsd őket 25 percig, majd vedd fel a sütő hőmérsékletét 260 Celsius-fokra, és süsd tovább 25-30 percig a csirkéket, félidőben megfordítva.

5. Amikor megsültek a szárnyak, hagyd őket kicsit hűlni a sütőn kívül – így a bőrük még ropogósabb lesz.

6. A csípős mártáshoz keverd össze a csípős szószt a vajjal és a cukorral, majd forrald 6-8 percig, amíg besűrűsödik. Keverd hozzá az összemorzsolt sajtot, a joghurtot, a sót, a borsot és a hagymaport.

7. A zellerszárakat vágd fel, és rendezd el egy tányéron. A csirkeszárnyakat tedd melléjük, csepegtesd rájuk a mártást, ás máris tálalhatod.