KÜLFÖLD

Óri­ási meg­le­pe­tést jó­sol­nak az EP-vá­lasz­tá­sokra! A bri­tek­nek ele­gük van

Nigel Fa­rage brit po­li­ti­kus idén ja­nu­ár­ban ala­pí­totta meg Nagy-Bri­tan­ni­á­ban a Bre­xit nevű pár­tot. Az új po­li­ti­kai for­má­ció egy friss fel­mé­rés sze­rint az EP-vá­lasz­tá­so­kat to­rony­ma­ga­san meg­nyer­heti.
  • Szerző: WM

Az Opinium nevű brit közvélemény-kutató cég felmérése szerint a Nigel Farage alapította Brexit nevű párt akár a 34 százalékot is elérheti a május végén esedékes Európai Parlamenti választáson. A reprezentatív felmérés eredménye már csak azért is megdöbbentő, mert ez azt jelentené, hogy a Nagy-Britanniában hagyományosan két nagy pártnak számító Munkáspárt és a Theresa May által fémjelzett konzervatívok együtt sem kapnának annyi voksot, mint januárban gründolt Brexit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A május 8 és 10 közötti felmérés becslése:
  • Brexit: 34 százalék
  • Munkáspárt: 21 százalék
  • Konzervatívok: 11 százalék
  • Szintén döbbenetesnek nevezhető az a tény is, hogy más elemzők szerint nem csak az EP-választásokon, hanem egy parlamenti voksoláson is lehengerlően szerepelne a Brexit párt. Ha most vasárnap tartanának parlamenti választásokat, akkor a legtöbben a Munkáspártra szavaznának (27 százalék), a Brexit pedig a második helyen állna 20 százalékkal, megelőzve a Konzervatív Pártot. Theresa May pártjára a britek 19 százaléka szavazna.