FAZÉK

Előzz meg min­den­kit! Ké­szítsd el a sze­zon első ko­vá­szos ubor­ká­ját!

Nem kell tűző nap és ká­ni­kula a ko­vá­szos ubor­ká­hoz! Éppen elég a lakás me­lege. Idézd meg a nyár han­gu­la­tát ezzel a hű­sítő fi­nom­ság­gal, ké­szíts ko­vá­szos ubor­kát!

Nyáron a muskátlis ládákmellett megszokott látvány az ötliteres dunsztosüvegekbe elrakott  kovászos uborka. Most megmutatjuk, hogy idézheted meg ezt a hangulatot tavasszal! Most még nem olcsó a fürtös uborka, de akár 2 héten belül már annyiért megkapod, mint a kígyóubit. Miért ne készülhetnél már most gondolatban a kovászolásra?

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hiedelemmel ellentétben a kovászolandó uborkát nem muszáj napra tenni! A kovászos uborka ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be. Akár egy radiátor közelében is ideális lehet a környezet a kovászoláshoz. Stabil 25-26 fokon négy-öt nap alatt el is készül.

Most jön a trükk!

Ha az egész lakásban hűvösebb van ennél, akkor tölts meg egy nagyobb lavórt meleg vízzel, ebbe állítsd bele az uborkás üveget.Néhány óránként ellenőrizd a víz hőmérsékletét, cseréld le, ha kihűlt. 26-28 fokon akár három nap alatt beérhet a kovászos uborka.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)
A tökéletes kovászolódás jelei: az uborkalé opálos, kissé fehér lesz, az uborka színe zöldről sárgásbarnára vált, maga az uborka ropogós marad.

Ha elkészült, szűrd le, és mehet is a hűtőbe! Tudtad, hogy a kovászos uborka levéből akár 5 perc alatt finom, hűsítő levest készíthetsz?

Hozzávalók egy 3 l-es üveghez:

Eközben a címlapon
  • 1.5 kg apró szemű fürtös uborka
  • 2 csokor friss, zöld kapor
  • 2 ek só
  • 2 l langyos víz
  • 3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
  • mustármag
  • koriander
  • kis darab tisztított torma
  • 2-3 szelet kenyér
Fotó: 123RF

Így készítsd:

1. Az uborkát mosd meg, a végeket vágd le és hosszában metszd be mindegyik darabot.

2. A kapor felét tedd az üveg aljára.

3. Erre állítsd szorosan az uborkákat - akár két rétegben -, dugdosd közéjük a foghagymagerezdeket, majd szórd rá a fűszereket.

4. Öntsd fel az egészet a felforralt sós vízzel úgy, hogy csaknem az üveg szájáig érjen a víz.

5. A kenyérszeleteket tedd a megrakott uborkás üveg tetejére. Takard le egy kistányérral.

Fotó: 123RF

Tudtad?

A koviubi  kiváló ízesítő is: majonézbe, tartármártásba reszelheted – új dimenziókba emelheted ezzel mártást!