KÜLFÖLD

Cen­zú­rázta a német him­nuszt a Yo­u­tube!

Már csak­nem 3 mil­li­óan lát­ták, és eddig nem volt vele semmi baj. Most azon­ban a li­be­rá­lis ve­ze­tésű vi­de­ó­meg­osztó ki­de­rí­tette, hogy a német him­nusz sérti egyes cso­por­tok ér­zé­keny­sé­gét!
  • Szerző: SZM

Egy évvel ezelőtt valaki feltöltötte a német himnuszt a videómegosztóra, és azt eddig csaknem 3 millióan látták. Most azonban rátaláltak a cenzorok és egy fekete alapú fehér feliratot helyeztek el a videón. Ebben arra hívták fel a nézők figyelmét, hogy a himnusz sérti egyes csoportok érzékenységét! – írta a Voiceofeurope.

Ráadásul azzal is korlátozták a szólásszabadságot, hogy a megszüntették a nézők kommentálási lehetőségeit. Így csak találgatni lehet, hogy vajon mi zavarta annyira a cenzorokat. A himnusz dallama 1796-ban született, a szövegét 1841-ben írták.

A cikk szerint azt hihették, hogy a német himnusznak ez a változata még a náci időkből származik. Az igazság viszont az, hogy

a himnusz 3 versszakából a nácik csak az elsőt énekelték el, majd utána következett a Horst-Wessel-dal. A kettő együtt valóban egyfajta új himnusszá vált, de ettől az eredeti himnusznak sem dallamában, sem szövegében természetesen semmi köze nincsa nácikhoz.

Az egész történetben az a legfurcsább, hogy az eredeti Horst-Wessel-dal, a szöveggel és a kottájával együtt, még ma is megnézhető a Youtube videói között, mert azt viszont eddig még nem cenzúrázták...