MEDICINA

Ezek az ener­gia­ita­lok ször­nyű mel­lék­ha­tá­sai, a fi­a­ta­lok fele ettől szen­ved

Egyre erő­sö­dik az ener­gia­ita­lo­kat el­len­zők tá­bora. Nem­rég az is­mert sztár­sza­kács, Jamie Oli­ver is heves tá­ma­dást in­té­zett a mul­tik ellen, mert sze­rinte ez az ital füg­gővé teszi a gye­re­ke­ket. Az or­vo­sok és élel­me­zés­tu­do­má­nyi szak­em­be­rek is egyre han­go­sab­ban til­ta­koz­nak a szer for­gal­ma­zása ellen, hi­szen bi­zo­nyí­tot­tan ká­ro­sítja a szer­ve­ze­tet.
  • Szerző: ripost

Az energiaital eleinte tényleg feldob, és ha ezen élsz, úgy érzed, hegyeket tudsz mozgatni. Hogy miből van ez a csúcs ital?Elsősorban az agyműködést serkentő anyagokból így koffeinből, de van benne ginzeng,vagy az Amazonas esőerdeiben őshonos kúszónövény, a guarana is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az, hogy a koncentrálóképességed javul, főként az italban lévő B-vitaminok sokaságának köszönhető, a gyorsan felszívódó cukor pedig ugrásszerűen megnöveli az energiaszintedet. A másik fő alkotórészt, a taurint, a gyártók kivonták, mert nálunk például olyan mértékű adót vetettek ki az ilyen összetételű italokra, hogy jobbnak látták más anyaggal helyettesíteni.

Hogyan hat a szervezetre?

Amerikai kutatók már több mint egy évtizede vizsgálják az energiaitalbantalálható koffein szervezetedre gyakorolt hatását. A vaskos kutatási anyag eredménye, hogy a vizsgált energiaitalok hétszer annyi koffeint tartalmaztak, mint egy csésze erős kávé. Tehát ha legurítod az energiaitalt, lehet hogy nem veszed észre, de nagyon megdolgoztatja a szíved, megemelkedik a vérnyomásod, nő a pulzusszámod. Arról nem beszélve, hogy ha elmész bulizni a haverokkal, és isztok hozzá valami jó erős piát, tényleg nagyon felpörögtök. De ne feledd, hogy inni kell hozzá jó adag ásványvizet, mert különben kiszáradsz, pláne ha még táncoltok is. 

FOTO: 123RF
FOTO: 123RF

Ha mindennap energiaitalt iszol, hamarosan ezek a tünetek jelentkeznek. Kimerültség, hányás, remegés, szívritmuszavar, magas vérnyomás és anyagcsere-problémák.  Ráadásul az egyik alkotórész, az aszkorbinsav vesekőképződést okozhat, a cukortól pedig előbb utóbb elhízol. Szóval a szervezeted megbosszulja a pörgősital- fogyasztást.  Ha iskoláskorú a gyermeked nagyon figyelj rá, mert ő is rászokhat. Neki még egyáltalán nem kell koffeintinni, nem beszélve az italban található cukorról és ízfokozóról. Jamie Oliverkirohanása a multik ellen ezért volt ilyen hangos, mert szerinte a brit iskolákban hozzájutnak a gyerekek az energiaitalhoz, és annyira kimerülnek az örökös pörgéstől, hogy az órán már használhatatlanok, és egy idő után függővé válnak.

Nálunk tilos az iskolai büfékben az energiaitalok forgalmazása, és káros összetételénél fogva jelentős termékadó terheli. A gyerekek nem vásárolhatják meg az üzletekben, ám ettől még hozzájuthatnak. Ehhez viszont már a szülők és pedagógusok összefogására lenne szükség.
Eközben a címlapon