HARCÉL

A bal­káni mig­rá­ciós út­vo­nal meg­vál­to­zása közös ma­gyar és szerb siker

Közös ma­gyar és szerb si­ker­nek ne­vezte a bal­káni mig­rá­ciós út­vo­nal meg­vál­to­zá­sát Orbán Vik­tor mi­nisz­ter­el­nök hét­főn Sza­bad­kán, a ma­gyar és a szerb kor­mány ötö­dik együt­tes ülése után, Ana Br­na­bic szerb kor­mányfő tár­sa­sá­gá­ban tar­tott saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón.
  • Szerző: RIPOST

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: nagyvonalú gesztus volt Szerbia részéről, amikor elfogadta a Magyarország által épített déli határkerítést.

Ezzel Szerbia is nyert - mondta -, mert a migránsok elkerülik Szerbiát is, nem érdemes ugyanis erre jönni, ha nem tudnak továbbmenni Magyarország felé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A balkáni útvonalra ugyanakkor figyelni kell - folytatta -, "az utánpótlás nagy számban áll rendelkezésre", de "az igazi fenyegetés" ebben a pillanatban kevésbé a Balkánról, sokkal inkább az afrikai térségből érkezik.

Hozzátette: Európa jövője könnyen kettéválhat egy nyugat- és egy közép-európai jövőre, attól függően, hogy milyen lélekszámú muszlim közösségek vannak az egyes térségekben.

Nyugaton a keresztény és a nem keresztény közösség közötti együttélés kérdése hosszú évtizedeken keresztül meghatározza a politika napirendjét - mondta, kiemelve: ezzel szemben

"mi itt, Közép-Európában megvédtük a magunk identitását, megvédtük az etnikai összetételünket, úgyhogy nekünk ez a problémánk nincs".

Itt az a probléma, "hogyan ne engedjük, hogy akár délről, akár nyugati irányból olyan közösségek érkezzenek Magyarországra, illetve Közép-Európába, akiket mi nem szívesen látunk" - fűzte hozzá.

Eközben a címlapon

A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország a Hungary Helps nevű programmal - erején felül költve - odaviszi a segítséget, ahol baj van, hogy "ne a baj jöjjön ide".

"Azt, hogy a magyar emberek támogatják ezt a politikát, eddig is tudtuk, de szerintem az európai parlamenti választáson egy újabb megerősítést kaphatunk majd"

- közölte.