MEDICINA

9 óri­ási hiba, ami­től reg­ge­lente po­koli ka­ri­kás a sze­med

A jó alvás az egész­ség egyik leg­fon­to­sabb pil­lére, mégis kevés em­ber­nek van része ele­gendő pi­he­nés­ben. De vajon mi­lyen hibák gá­tol­nak meg benne? Meg­mu­tat­juk a 9 leg­sú­lyo­sab­bat.

Túl sokszor nyomod meg reggel a szundi gombot

Ahányszor visszaalszol, annyiszor kezdesz új alvásciklusba, amely pár perc múlva újra félbeszakad majd. Így szinte biztos, hogy fáradtan kelsz fel.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Túl meleg a hálószobád

Nem kell vacognod az ágyban, de a túl meleg hálószoba sem segíti az alvást. A kutatók szerint legjobb a 18 és 20 Celsius-fok közötti hőmérséklet. Jó, ha nyitva hagyod a hálószoba ajtaját, mivel így sokkal jobban szellőzik a helyiség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Édességet és fűszeres ételeket eszel lefekvés előtt

A telített zsírokban és cukorban gazdag ételek gátolják a mély alvást, és ha ilyeneket eszel lefekvés előtt, többször fel is ébredsz. A fűszeres ételek ráadásul sokszor váltanak ki refluxot, különösen, ha evés után azonnal lefekszel.

Rosszkor eszel

Ha lefekvés előtt túl sokat eszel, akkor is rosszul alszol, a legjobb, ha elalvás előtt három órával már nem eszel. Ha mégis nagyon éhes vagy, valamilyen nagyon könnyű ételt válassz.

Többet ittál a kelleténél

Egy kis pohár vörösbor még nem árt meg, de kettőnél több már beavatkozik az alvásciklusodba. Lehet, hogy könnyebben elalszol tőle, de nem tudsz mély álomba merülni.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Közvetlenül lefekvés előtt iszol

Bár a szervezetednek a lehető legtöbb vízre van szüksége, ne várj estig a belső hidratálással. Ha ugyanis közvetlenül lefekvés előtt iszol, az éjszaka közepén jó eséllyel felébredsz, mert ki kell menned a vécére.

Eközben a címlapon

Nincs stabil alvási rutinod

Egyes estéken már tízkor lefekszel, máskor pedig még egykor sem. Nehéz mindig egyforma időben lefeküdni, de a jó alvás szempontjából létfontosságú – az alvás ugyanis nem olyan mint a bankbetét, nem lehet visszapótolni a kihagyott órákat.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A telefonodat nézegeted az ágyban

A képernyő kék fénye jelentősen rontja az alvás minőségét, mivel csökkenti a pihentető alvást segítő melatonin termelését. Lehetőleg egy órával lefekvés előtt kapcsold ki a kütyüket, és tedd őket messze az ágyadtól.

Forró vízzel zuhanyozol

A forró zuhany sajnos ellened dolgozik, mivel a mély alváshoz épp csökkennie kell a testhőmérsékletednek. Zuhanyozz inkább két órával lefekvés előtt, és akkor is inkább langyos vízzel.