RETRO RÁDIÓ

A nyár illata még mindig a konyhában lengedez: Töltött paprikát az asztalra!

A nyár illata még mindig a konyhában lengedez: Töltött paprikát az asztalra!
Létrehozva2021. 09. 10. 11:20

Az ősz ikonikus magyar fogása nem más, mint a töltött paprika. Talán nincs is még egy ennyire karakteres egytálételünk, mely szinte minden családban telitalálatos kedvenc.

Sokan gondolják, hogy a töltött paprika színtiszta magyar étel, pedig vélhetően a törököktől származik; hozzánk szerb, illetve rác közvetítéssel juthatott. De nemcsak mi vagyunk oda érte, hiszen a szerbek, a lengyelek, az arabok, az olaszok, a görögök és a spanyolok is szívesen töltenek paprikát – ám ezek többnyire erősen fűszeres fogások, és inkább előételként szerepelnek. A mi töltött paprikánk tekintélyes főfogás és jó nagy fazékban készül.

Fotó: Shutterstock

Szezonban a legfinomabb!

A töltött paprika a maga nemességében akkor tud igazán kiteljesedni, ha friss, zsenge paprikába kerül a töltelék és igazi paradicsomlével főzzük együtt – igaz, sűrítménnyel is készíthető. Nyár végén és ősz elején van az igazi szezonja, amikor friss a paprika és paradicsomos főzőlevét illatos zellerzölddel, lestyánnal lehet bolondítani. A sok friss mindenféle olyan ízbombát eredményez, hogy tényleg nem szükséges – sem a levét sem a húsgombócot – túlfűszerezni. A töltött paprika titka ugyanis a friss alapanyagok eredendő zamata.

Sokféle iskola létezik

Van, aki kimondottan édesre hangolja a paradicsomszószt, az igazi ínyencek viszont natúran hagyják, nem tesznek bele extrában cukrot, inkább engedik érvényesülni a paradicsom kissé savanykás ízét, mely szerintük igen jól passzol a töltelékhez. Akad, aki hígabbra, sokan viszont sűrűbbre főzik a szószt – ezt leggyakrabban rántással érik el. Érdekes, hogy olyan recept is létezik, ami rántásos alappal indít, ám a sűrítés mozzanatát legtöbben mégis a főzés végére hagyják.

A töltött paprika leve a főzés során besűrűsödik (Fotó: Ripost)

Abban mindenki egyetért, hogy a megfelelő ízhatás érdekében a megtöltött paprikáknak, illetve a húsgombócoknak együtt kell főniük a paradicsomos lével. Méghozzá gyenge tűzön, kíméletesen, hogy ne essenek szét.

 

Milyen legyen a húsgombóc?

A töltött paprikához klasszikusan darált sertéshúsból, főleg combból szokás a tölteléket elkészíteni, de marhából, csirke vagy pulykamellből is kiindulhatunk. A darált húshoz rizst keverünk, ezt a legújabb trend szerint bulgurral vagy kölessel helyettesíthetjük. Gyakran vita tárgya, hogy mennyi rizst kell adott mennyiségű húshoz adni, hogy tökéletes kegyen a töltelék. Nos, nem érdemes túl sokat.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A klasszikus magyar konyhában jártasok szerint 50 dkg húshoz 5 dkg rizs bőven elég. 1 kg húshoz ilyen módon 10 dkg rizzsel számolhatunk. Ha ezt az arányt tartjuk, soha, de soha nem lesz túl puha és ragacsos a töltelékünk. Ez a jelenség egyébként legtöbbször akkor alakul ki, ha valaki eleve puhára főzött rizst kever a töltelékbe. Érdemesebb a rizst csak félig megfőzve, esetleg nyersen belerakni a töltelékbe. A töltött paprika főzési ideje legalább 1 óra – ennyi idő alatt kutya kötelessége a rizsnek megpuhulnia.

 

Töltött paprika – recept

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre)

6-8 db tv paprika

Töltelék:

  • ½ kg darált sertéshús
  • 1 fej hagyma
  • 1 db tojás
  • 1 ek pirospaprika
  • 1/2 kk őrölt bors
  • 1 tk só
  • 5 dkg rizs
  • Szósz:

  • 5 db érett egész paradicsom
  • 2 l paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-1 szál zellerzöld és lestyán
  • 1 tk só
  • 1 ek cukor
  • Rántás:

  • 1-2 ek finomliszt
  • 0.5dl olaj
  • Fotó: Shutterstock

     

    Elkészítés:

  • A paprikák csumáját alulról egy kiskéssel körbevágjuk, majd kiemeljük. Minél kisebb rész vesszen a paprikából. Akad, aki csak benyomja a paprika csumáját, majd kihúzza – ehhez azonban rutin kell.
  • A paprikák magházát ügyesen ki kell vágni (Fotó: Shutterstock)

    1.A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat. Érdemes kevés olajon megdinsztelni a kockára vágott hagymát, és ebbe rakni a fűszereket (piros paprika és bors), így sokkal ízesebb és szebb színű lesz a töltelék. Sokféle recept létezik, némelyik fokhagymát, köményt, sőt majoránnát is felsorol a szükséges fűszerek közt. Lehet variálni…

     

    2. Töltsük meg a paprikákat, az esetleg kimaradó húspépből formázzunk gombócokat.

    Van, aki kanál segítségével tölti meg a parikákat, de a legtöbb háziasszony kézzel végzi a műveletet (Fotó: Shutterstock)

    3. Egy alkalmas méretű lábosban forraljunk fel kb. 1 liter vizet, mehetnek bele a zöldfűszer ágacskák, majd óvatosan helyezzük bele a megtöltött paprikákat. Mehet a lébe a só és a hagymafej is. Öntsük fel az alapot a paradicsomlével, igény szerint cukrot és sűrített paradicsomot is adhatunk hozzá. A kimaradt húsgombócokat felforrás után 20 perccel tegyük a lébe. Gyenge lángon bő egy-másfél órát főzzük a töltött paprikát. Néha nézzünk rá, nehogy túlságosan besűrűsödjön vagy alulról odakapjon. Amikor úgy érezzük, hogy minden megpuhult, gyenge rántással sűrítsük be a paradicsomszószt. Ellenőrizzük az ízeket, frissen, forrón tálaljuk a töltött paprikát.

    Sokan főtt krumplival szeretik a töltött paprikát, de van, aki kenyér nélkül el sem tudja képzelni! (Fotó: Halász Peca István)

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.