TÜZELŐÁLLÁS

Kelleti magát Nikolics, bekeményít a kapitány: kinek van igaza?

Szavazz, melyikükkel értesz egyet! Egy kis adalék: a csatárnak rövidesen könnyebb dolga lesz a hazautazással.
  • Szerző: vav

Nikolics Nemanjának láthatóan elege van abból, hogy képtelen tartósan bekerülni a magyar válogatott kezdőcsapatába. Miután második meccsén Georges Leekens is kispadra ültette, elárulta: még nem tudja, máskor is hazajön-e.

Az új szövetségi kapitány a Kazahsztán elleni kínos vereség (2-3) alkalmával Szalai Ádám éktársaként kipróbálta Nikolicsot – vajmi kevés sikerrel. Skócia ellen (0-1) aztán már csak a 83. percben, csereként léphetett pályára a Szerbiában született, vajdasági magyar édesanyja révén 2011 óta magyar állampolgár gólzsák. A lefújás után újságírói kérdésre (számíthat-e rá a kapitány a továbbiakban is?), hosszas gondolkodás után kibökte:

Nem tudom.

A meccs utáni sajtótájékoztatón szembesítették ezzel Leekenst, aki így reagált Nikolics szavaira:

Szögezzük le: az a normális, hogy egy válogatott behívónak eleget tesz egy játékos, jöjjön a világ bármelyik pontjáról.

Az a normális, ha konkurencia van egy keretnél, mindenkinek meg kell küzdenie a helyéért"

– szögezte le a belga szakember.

Niko már a tavaly októberben menesztett Bernd Storck utolsó időszakában is kihúzta magát a válogatottság alól. Miután tavaly télen a lengyel Lech Poznantól az észak-amerikai profiligában (MLS) szereplő Chicago Fire-hez igazolt, a majdnem 8000 kilométeres távolságra hivatkozva feltételhez kötötte a kerettagságát.

"Nem vagyok közel, így nem egyszerű a helyzet, de úgy nem is tud egy játékos gólokat lőni, ha a kispadon ül.

Szerintem lenne helyem a kezdő tizenegyben, de az edző állítja össze a csapatot, nem én

– mondta Nikolics tavaly júniusban a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában, miután Storckkal megállapodott: ha már az oroszok elleni felkészülési meccsre (0-3) klubkötelezettsége miatt nem tudott hazarepülni, csak az andorrai vb-selejtezőre (szégyenszemre 1-0-s vereség) se jöjjön. Mint hangsúlyozta: annak egyébként sem látja értelmét, hogy 5-10 percnyi, esetleg félórányi játékért hazautazzon a válogatotthoz. Így több mint egy év kihagyás után, csak tavaly novemberben tért vissza a keretbe.

Általában csere volt

A magyar NB I-ben három, a lengyel és az észak-amerikai bajnokságokban egy-egy gólkirályi címet szerzett csatár eddigi 26 válogatottsága közül csak egyszer (2013-ban, az Andorra elleni 2-0-s vb-selejtezőn) játszott végig. További 8-szor volt a kezdőcsapat tagja.

Egervári Sándornál csereként mutatkozott be (2013, Hollandia-Magyarország 8-1), de utána Pintér Attilánál, Dárdai Pálnál és Bernd Storcknál is csak elvétve volt kezdő. A megbízott szakvezetők, Csábi József egy és Szélesi Zoltán két meccsén viszont kezdettől játszott, mindháromszor gólt is szerzett.

Közvetlen járat indul

Május közepétől könnyebb dolga lesz - vagy csak lenne? - Nikolicsnak az utazással: a LOT lengyel légitársaság közvetlen járatot indít Budapest és Chicago között. A repülő keddenként és szombatonként, 9 óra 20 perc alatt viszi majd az utasait.

 

És ezeket olvastad már?