OLDALVONAL

Ez most tényleg szembeköpi a magyar fociedzőket!

A hazai edzőképzés eredménytelenségét jól mutatja, hogy az NB I-es labdarúgó-bajnokság első hét helyezettjéből csupán az egyiknek a kispadján ül magyar szakember.
  • Szerző: BONN

A jelenleg Felcsúton dolgozó Bognár György nyilatkozata 2014-ben lett legendássá a magyar fociban. A korábbi válogatott játékos Dárdai Pál szövetségi kapitányi kinevezését kommentálta így:

Az MLSZ ezzel a döntéssel szembeköpte a hazai edzőtársadalmat

– fakadt ki akkor a szakember.

Rossz hírünk van, az NB I jelenlegi tabellája is szembeköpi a szakmát.

Magyarországon minden NB I-es klubnak rendelkeznie kell egy olyan szakemberrel, akinek van az UEFA Pro-licences diplomája. Egy ilyen irat megszerzése nem olcsó, majdnem egymillió forint, ám ez nem riasztja el a tanulni vágyó mestereket. Hazánkban majdnem száz olyan edző van, aki munkát vállalhatna az NB I-ben, ám a leggazdagabb klubok mégsem közülük válogatnak. Az első osztály első hét helyezettjénél csupán a Haladásnál dolgozik magyar edző (Mészöly Géza)

A Vasasnál (Michael Oenning), a Videotonnál (Henning Berg), a Fradinál (Thomas Doll), a Honvédnál (Marco Rossi), az Újpestnél (Nebojsa Vignjevics) és a Debrecennél (Leonel Pontes) is külföldi szakemberben bíznak.

Pedig azokat az eredményeket, amelyeket az utóbbi években produkáltak nemzetközi szinten a csapataikkal, azt bármelyik hazai mesterrel is hozták volna. Egyedül Paulo Sousa volt igazán sikeres, a 46 éves portugál az Európa-liga csoportkörébe vezette 2012-ben a Videotont. Az NB I-ben ezüstérmes szerezett a Vidivel 2012-be, valamint 2011-ben és 2012-ben is megnyerte a Szuperkupát.

A magyar UEFA Pro-diplomások sorában sok az ismert név, korábbi válogatott futballista, meg persze jó néhány olyan is akad, akiről sosem hallottunk.

A tanulás vágyát sem szabad megtagadni, ám óhatatlanul is felmerül a kérdés, mi értelme van ennek a megszerzett tudásnak, ha nem tudják hasznosítani, mert hát a magyar szakemberek külföldön semennyire sem keresettek.

 

 

És ezeket olvastad már?