RIPOSTER

Nem fogja megköszönni a termés a hirtelen jött meleget!

Amíg március végén alig ment a hőmérséklet 10 fok fölé, két héttel később már berobbant a korai nyár. A tartós meleg és szárazság pedig a gyümölcsfák és a takarmánynövények fejlődését is befolyásolja.
címkék:

Nem várt fordulat következett be az időjárásban, április elsejétől ugyanis tartósan 20 fok feletti, helyenként akár 27 fokos hőmérsékletet is jósolnak a meteorológusok. A hirtelen felmelegedés pedig nemcsak a szervezetet terheli meg, hanem a növények fejlődését is befolyásolja. Míg január elején amiatt aggódtak a gazdák, hogy az enyhe tél utáni fagyok miatt megsemmisülhet a termés, a nyárias tavasz hasonlóan kezdi aggasztani a termelőket.

Félő, hogy a korai meleg hátrányosan befolyásolja a repce és az őszi kalászosok fejlődését. Egyik sem szereti, ha nyári meleg van tavasszal

- mondta Simonfalvi Elemér, aki abban bízik, hogy az őszi vetésű gabonafélék hozama nem lesz kisebb a vártnál, bár márciusban sokkal kevesebb csapadék hullott az átlaghoz képest.

A gyümölcsfák esetében nem is a hirtelen érkezett meleg, inkább a csapadékhiány a meghatározó, véli Pillmann Gábor. A növényvédelmi kertészmérnök szerint az esőhiány hátráltathatja a gyümölcsök érését.

A cseresznyét a szokásos május 15-i szüret előtt öt nappal, de akár egy héttel később is szedhetjük

- mondta a szakember, aki egyelőre még nem tart a hatalmas termésveszteségtől, ám kiemelte: idén 20%-ot veszítettek a kajszibarack virágaiból.

Marad a tartós meleg!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a hét első napjaiban sok napsütésre, már-már kora nyáriasan meleg időre számíthatunk. Élénk délnyugati széllel az átlagosnál mintegy 7-8 fokkal melegebb levegő érkezik majd, így jelentősen megenyhülnek az éjszakák, napközben pedig kedden, szerdán már

22-27 fokos kora nyári meleg ígérkezik!

Esőre, záporra viszont nincs kilátás, marad a száraz idő.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?