POLITIK

Svédország megtelt. És mégis jönnek a migránsok

Jimmie Åkesson, a Svéd Demokraták vezetője szerint az ország már tele van az illegális bevándorlókkal, és inkább hazafele kellene küldeni őket – írja a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Svéd Demokraták konferenciáján szólalt fel a svédországi migrációs állapotokról a párt vezetője, Jimmie Åkesson. A politikus szerint több migránst kellene hazafele küldeni, mint befogadni, és egyben azt is kéne jelezni a Svédországba igyekvő bevándorlóknak, hogy az ország már teljesen tele van. Ugyanis ha ezek elmaradnak, annak komoly következményei lehetnek, a migránsok pedig úgy viselkednek, mintha saját országukban lennének – holott pont, hogy alkalmazkodniuk kellene az ottani értékekhez.

A Svéd Demokraták párt nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben Svédországban – a 2010-es választáson még csak 5,7 százalékos támogatottságuk volt, a legutóbbi felmérések azonban már 28 százalék köré rakják. A magas támogatás fényében most úgy tervezik, bekerülnek a kormányba a következő választáson a mérsékeltekkel és a kereszténydemokratákkal együtt. Ezzel szemben azonban például a szociáldemokraták rekord alacsony támogatottságot élveznek a svédek körében.

A svéd Aftonbladet korábban arról írt, hogy azok a migránsok, akik letelepedési engedélyhez jutottak Svédországban, nagyon nem akarnak elkezdeni dolgozni: kilencven (!) százalékuk munkanélküli. Ezek a migránsok négy éve, a nagy bevándorlási válság idején érkeztek a skandináv országba, ahol jól eléldegélnek a segélynek köszönhetően.

A svéd munkaügyi adatok szerint 40 019 olyan – 2015 óta érkezett – migráns van az országban, akik bármikor képesek lennének dolgozni, ha akarnának, azonban közülük csak 4574-nek van munkaviszonya. Csaknem tízezren vannak azok, akik azért kapnak pénzt, mert tanulnak, míg 18 405-en nem csinálnak semmit, csak a segélyből élnek.

A lap megjegyzi, hogy a legtöbb olyan városban, ahol a legmagasabb az egy főre jutó bevándorlók száma, ott az átlag felett van a munkanélküliség.

Svédország az egyik legfejlettebb ország a világon, azonban a képzettséget tekintve azok a bevándorlók, akik idejönnek, a mérce alatt vannak

– mondta Per Lundborg közgazdász.

Ráadásul a lövöldözések, a robbantások és a leszámolások mára a svéd mindennapok részévé váltak. Egyre kevésbé sikerül a helyi sajtónak eltitkolnia azt a tényt, hogy a bűnözők között mára többségében vannak a migráns hátterűek.

A Sydsvenskan napilapban megjelent elemzés szerint a gengsztercsoportok vizsgálata során 20 embert kérdeztek meg az érintett körből. 17-nek volt a húszból svéd állampolgársága és 14 született Svédországban. Szinte mindegyik férfinek volt afrikai, vagy közel-keleti felmenője. Összességében a 20 embert eddig 180 különféle bűneset miatt ítélték el. Sokuknak a szülei is bűnözésből próbáltak megélni a korábbi években.

Bár a svéd sajtó mindent megtesz azért, hogy a bevándorlók által elkövetett bűneseteket valahogyan elhallgassa, mégis egyre többször jelennek meg olyan tudósítások, amelyek rávilágítanak a problémára. 2017-ben, amikor Stockholmon gyilkossági hullám söpört végig, akkor az Expressen arról írt, hogy a fővárosban legalább 500-700-an tagjai valamilyen bűnszervezetnek. Az is kiderült, hogy több mint 40 százalékuk külföldön született, és több mint 80 százalékuknak mindkét szülője külföldön született.

A közvéleménynek azonban egyre inkább kezd elege lenni a háborús állapotokból. Az elmúlt hónapokban ismételten jelentősen erősödött a bevándorlásellenes Svéd Demokrata Párt. Stabilan feljöttek a második helyre, sőt egy friss kutatás szerint már hat százalékpontos előnyre tett szert a kormányzó szocdemekkel szemben. Ha most tartanák a választásokat, akkor a Svéd Demokraták 28,5, míg a Szociáldemokraták csak 22,5 százalékot kapnának. A jobbközép Mérsékelt Párt csupán 16,9 százalékot érne el. Svédországban várhatóan 2022-ben lesz legközelebb parlamenti választás.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?