KÜLFÖLD

Végre! Hamarosan meglesz a lezuhant utasszállító roncsa

Befogták a gép jeladóját, vagyis a sok száz négyzetkilométeres szakasz helyett egy kisebb falunyi területre kell csak koncentrálniuk a keresőcsapatoknak.
  • Szerző: DG

Óriási áttörést értek el az egy hete lezuhant EgyptAir-gép után kutató csapatok! A tengeren ugyanis befogták egy, a repülőről származó jeladó hullámait, ami azt jelenti, hamarosan vége a találgatásoknak, és kiderülhet, mi is történt a rejtélyesen lezuhant Airbusszal.

Mindezt szerda este Kairóban jelentette be Ajman el-Mokaddem, a szerencsétlenséget vizsgáló egyiptomi bizottság vezetője. Mokaddem közölte az al-Ahrám című napilappal, hogy befogták annak a berendezésnek (Emergency Locator Transmitter/ELT) a jelét, amely a repülőgépek földbe vagy vízbe való becsapódásakor automatikusan elkezdi továbbítani műholdra a katasztrófa pontos helyszínének koordinátáit.

A jel alapján behatárolták annak a helynek az öt kilométeres körzetét, ahol a jeladó van.

A vezető magyarázata szerint az Airbusok három ilyen berendezéssel vannak felszerelve, az egyik - amelynek a jelét észlelték - a gép farokrészében található. Ha megtalálják a jeladót, a gép újabb roncsdarabjai is meglesznek.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén a múlt csütörtökön, hajnalban tűnt el a radarernyőkről, körülbelül 35 perccel a tervezet leszállás előtt, épphogy belépve az egyiptomi légtérbe. Azóta az Airbus után kutató hajók és repülőgépek csak néhány sodródó roncsdarabot, illetve emberi testrészeket találtak a tengerben a görög Kárpathosz-sziget közelében, de a géptestet még nem találták meg. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert, az egyiptomi hatóságok minden eshetőséget vizsgálnak, és azt sem zárják ki, hogy terrorcselekmény következtében zuhant le a gép.
 

A gép feketedobozait még nem találták meg. Mokaddem szerint a keresés komoly műszaki felkészültséget igényel, mivel a berendezések feltehetően három kilométernél nagyobb mélységben vannak. Az egyiptomi hatóságok egy mélytengeri műveletet végző külföldi céghez fordulnak segítségért.

Egyiptom néhány órán belül megkapja Görögországtól a személyzet és az ottani irányítótorony között lezajlott beszélgetések hangfelvételeit, és a radarok által rögzített adatokat is. Emellett francia nyomozók is begyűjtenek minden rögzített felvételt és adatot azokból az európai országokból, amelyek felett átrepült a gép. Az információkat átadják a katasztrófa okait vizsgáló egyiptomi bizottságnak.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?