KÜLFÖLD

Újra támad a járvány!

Lapunk korábban már beszámolt a romániai kanyarójárványról, amely 2016 februárjában indult. Az idei év első hónapjaiban fertőződtek meg a legtöbben, sőt, a betegségben már 27 ember vesztette életét. Most viszont ismét többen elkapták a kórt: 310-zel nőtt a megbetegedések száma az elmúlt egy hétben Romániában.
  • Szerző: Ripost

A járvány csaknem Románia teljes területére kiterjed. A Magyarországgal határos, nyugati megyékben észlelték a legtöbb megbetegedést. A bánsági Temes és Krassó-Szörény megyében több mint 1000, Arad megyében csaknem 900, Szatmár megyében pedig több mint 600 beteget regisztráltak. Eddig a legtöbb halálos áldozat Temes és Arad megyében volt.

Idén kora tavasszal vesztegzárat rendeltek el Magyarországon, a makói kórházban a kanyaró okozta megbetegedések miatt. Viszont jelenleg nincs félnivalónk, hiszen majdnem teljes az átoltottság.

Ki hogy áll az oltásokkal Magyarországon?

A 15 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne vigyék fertőzött területre a kicsit, mivel még nem kapták meg az első védőoltásukat. A kanyaró elleni vakcinát lehet előre kérni 9 hónapos korban, de ebben az esetben 3 hónap múlva is be kell adatni az oltást a gyermeknek. A legegyszerűbb a gyermekorvossal konzultálni!

Az 1969 előtt születettek nem kapták meg gyerekkorukban a kanyaró elleni vakcinát, így nekik még mindig érdemes beadatniuk az oltást. Akik már korábban átestek a kanyarón, jó eséllyel nem fertőződnek meg újra.

Az 1969 és 1989 között születettek esetében előfordulhat, hogy valaki csak egy kanyaró elleni védőoltásban részesült. Vagyis, aki nem kapott emlékeztetőoltást, az immunitás szintje az évek során csökkenhetett a szervezetében, de náluk sokkal gyengébb tünetekkel jelentkezhet a kanyarós vírus.

 Az 1989 után születettek viszont már két védőoltást kaptak, egyet 15 hónapos, majd 11 éves korukban is, mégpedig a legkorszerűbb vakcinát.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?