KÜLFÖLD

Torokgyík helyett koronavírus elleni vakcinával oltottak csecsemőket, kórházba kerültek

A félreoltott kicsiket jelenleg megfigyelés alatt tartják egy kórházban.
címkék:

Két csecsemő is kórházba került Brazíliában, miután egy nővér tévedésből a Pfizer koronavírus elleni vakcináját adta be nekik egy kombinált gyerekoltás helyett. Az ápolónő arcpirító baklövéséről először a helyi sajtó számolt be, majd az eset kapcsán kirobbant közfelháborodás miatt vasárnap a helyi rendőrség is megerősítette a híresztelést – írja a CNN helyi kiadása.

A hatóságok tájékoztatása szerint a baleset a Sao Paulo államban található Sorocaba városban történt még múlt hét szerdán, amikor egy két hónapos kislányt és egy négy hónapos kisfiút vittek kórházba a szülei, hogy felvegyenek egy kötelező, gyerekkori, kombinált vakcinát, ami védelmet adott volna a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz, a hepatitis B és a Haemophilus influenza ellen.

Oltakozás után a gyerekek hazatértek, majd pár óra múltán belázasodtak, hánytak és nem fogadták el az anyatejet. Szüleiket másnap reggel kereste fel telefonon Sorocaba város egészségügyi minisztere, Vinicius Rodrigues, aki arról tájékoztatta őket, hogy egy nővér összekeverte a védőoltásokat, és a gyerekeknek véletlenül Covid-19 elleni vakcinát kaptak.

A csecsemőket csütörtökön egy helyi kórházban helyezték el. Úgy tudni, már jobban vannak, de egy ideig még nem térhetnek haza. A helyi egészségügyi hatóságok kapcsolatba léptek a Pfizer szakértőivel, akik azt javasolták, hogy a kicsiket tartsák megfigyelés alatt a következő 10-15 napban.

Egy ampulla Pfizer-féle, koronavírus elleni vakcina. (Fotó: AFP)

A kórház egészségügyi személyzete egyébként csak másnap fedezte fel, hogy a csecsemők téves oltást kaptak. A hibázó nővér azt mondta a sajtónak, hogy összekeverte az ampullákat, mert azok túlságosan hasonlítottak egymásra. Őt a vizsgálat lezárultáig felfüggesztették a munkavégzés alól.

„Tudom, hogy mindenki követ el hibákat, de egy ilyen hiba elfogadhatatlan” – fogalmazott a Pfizer vakcinájával beoltott egyik csecsemő édesanyja, aki a törtek ellenére sem tesz jogi lépéseket a nővérrel szemben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?