KÜLFÖLD

Több száz delfin teteme vetődött partra az Atlanti-óceán francia szakaszán év eleje óta

Mintegy 670 delfin teteme vetődött partra az év eleje óta az Atlanti-óceán francia szakaszán – közölte az emlősökkel és tengeri madarakkal foglalkozó Pelagis Obszervatórium.
  • Szerző: Ripost

Az intézet szerint január eleje óta több partra vetődést tapasztaltak, mint az előző év azonos időszakában. Tavaly hozzávetőlegesen több mint 11 ezer delfintetemet találtak a francia partokon.

A Pelagis szerint az elpusztult állatok száma valószínűleg sokkal magasabb, mivel a tetemek egy része nem sodródik ki a partokra, hanem lesüllyed az óceán fenekére.

A La Rochelle-i Egyetem kutatója és a Pelagis munkatársa, Matthieu Authier szerint a legsúlyosabban érintett terület idén a Vizcayai-öböl partvonala, különösen az északnyugat-franciaországi Vendée és Bretagne régiókban.

Az intézet szerint az állatok jelentős részén halászhálóval történt véletlen befogás jelei láthatóak. Az állatvédelmi aktivisták szerint a sűrű szövésű hálók a felelősek a delfinek pusztulásáért.

A Sea Shepherd nevű állatvédő szervezet közleményében azzal vádolja a halásztársaságokat, hogy „felháborító hozzáállássukkal” az egész szakmát beszennyezik.

Olivier Le Nezet, a bretagne-i halászati bizottság elnöke a francia televízióban ugyanakkor bírálta az állatvédőket, mondván, hogy azok „zaklatást” követtek el, amikor állítólag órákon át filmezték éjszaka az épp dolgozó halászokat. A francia kormány idén kidolgozott egy tervet a delfinek védelmére, amely a téli időszakban kötelezővé tenné bizonyos fenékhálós halászhajók számára akusztikus jeleket kibocsátó eszközök használatát.

És ezeket olvastad már?