KÜLFÖLD

Szexbotrány a parlamentben: pornó miatt mondott le a képviselő

Theresa May legrosszabb rémálma vált valóra: a helyettese is belebukott az egyre dagadó szexuális zaklatásos botrány miatt indított vizsgálatokba.
  • Szerző: KF

Damian Green szerda este mondott le, miután kiderült, hogy hivatali számítógépén nagy mennyiségű pornófilmet tárolt. Ugyan az eset még 2008-ban történt, és a kabinettitkár azóta is tagadja, hogy tudott volna a felnőttfilmekről, a történteket „nem megfelelően” kommunikálta, eltitkolta a parlament előtt, így végül a távozás mellett döntött.

 

Ráadásul a miniszterelnök helyettesét egy újságírónő szexuális zaklatással is megvádolta. Kate Maltby azt nem részletezte, mit tett 2015-ben Green, de az ügyet kivizsgáló csoport szerint hihető, hogy a férfi szexuálisan zaklatta a riportert.

Green minden vádat tagadott, de elnézést kért Maltby-tól, amennyiben nem megfelelően viselkedett vele. A kabinetiroda vizsgálata szerint a titkár vallomásai a két vitatott üggyel kapcsolatban pontatlanok és félrevezetőek voltak, ezzel pedig megsértette a kabinetiroda munkatársaitól elvárt viselkedési normákat. Theresa May ezért bizalmasa lemondását kérte, ennek Green eleget is tett.

Sajnálom, hogy le kell mondanom a kormányban betöltött pozíciómról, miután megsértettem a minisztériumi kódexet – ezért elnézést kérek. De szeretném tisztázni: én nem töltöttem le a hivatali számítógépemre, és nem is néztem rajta pornográf tartalmat

– írta leköszönő levelében Green.

Rövid idő alatt a kabinet második tagja mond le a nevével kapcsolatban felmerült szexuális zaklatások miatt: november 1-jén Michael Fallon védelmi miniszter távozott posztjáról, miután kiderült, hogy egy rendezvényen egy újságírónő térdét fogdosta. Ezzel May már második szövetségesét veszíti el.