KÜLFÖLD

Svédországban megtanítanák a migránsoknak, hogy a női nemi szerv megcsonkítása rossz dolog

Az észak-afrikai és közel-keleti bevándorlókkal sajnos szájbarágósan kell tudatni, hogy a külső női nemi szervek eltávolítása nem összeegyeztethető az európai kultúrával.

Morgan Johansson svéd igazságügyi és migrációs miniszter hétfőn bejelentette, hogy demokratikus normák és bevezető a svéd értékekbe” néven oktatási programot indítanak az országba újonnan érkező migránsok számára – olvasható a kormány hivatalos honlapján megjelent közleményben.

A tájékoztató szerint minden menedékkérőnek, aki a jövőben az országba érkezik, nem sokkal az érkezése után kötelezően részt kell vennie a pár hetes tanfolyamon, mely során alapos tudásra tehetnek szert a svéd jogszabályokról és az ország demokratikus normáiról, értékeiről. Ez magában foglalja az úgynevezett „becsületbeli” erőszakra, valamint a megkülönböztetés és visszaélés elleni védelemre vonatkozó szabályokról szóló információkat.

Az újonnan érkező migránsokat többek között arról tájékoztatják majd, hogy a többnejűség, a női nemi szervek megcsonkítása, a gyermekházasság és a családon belüli erőszak törvénybe ütközik, csakúgy, mint a rasszizmus és az ellenségeskedés egyéb formái.

„A Svédországban tartózkodó összes menedékkérőnek tudnia kell, hogy milyen jogok és kötelezettségek érvényesek rájuk nézve, és hogy milyen az itteni élet. Ennek a tanfolyamnak a menekültügyi folyamat részének kell lennie, és természetes kezdetként kell működnie az asszimilációt elősegítő kezdeményezések láncolatában

- fogalmazott Morgan Johansson a sajtóközleményében.

A kormány elképzelése szerint az oktatási programnak a Svéd Migrációs Hivatal telephelyei biztosítanának helyszínt, de adott esetben ez digitális oktatással is kiegészülhet. A kiindulópont az, hogy a nőknek és a férfiaknak „egyenlő esélyekkel” kell indulniuk a program legelején.

A tanfolyam egyébként a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SAP) és a Zöld Párt közötti megállapodás eredményeként jött létre. Az oktatási program részleteit idén áprilisban mutatják be, 2023-ban pedig kiértékelik az eredményeket, és ha kell, változtatnak rajta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?