KÜLFÖLD

Soros György mindent megtesz, hogy Trump elveszítse az idei elnökválasztást

A magyar származású amerikai tőzsdespekuláns szerint az idén novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson „a világ sorsát” döntik el az emberek.

A davosi Világgazdasági Fórum csütörtöki csúcsértekezletén Soros György bejelentette, hogy 1 milliárd dolláros támogatással létrehozza a Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat névre keresztelt, felsőoktatási intézményrendszert, ami az oktatást és a kutatást kívánja integrálni világszerte (értsd: egy újabb nemzetközi szervezeten keresztül szeretnék a neoliberális eszmék magvait elhinteni a nagyvilágban).

Soros György beszéde Davosban. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

A bejelentés után CNBC nevű amerikai televíziós hírcsatorna újságírója készített egy villáminterjút a magyar származású amerikai milliárdossal, akit a közelgő amerikai elnökválasztásról és a nemrég megkötött amerikai-kínai kereskedelmi szerződésről kérdeztek.

Soros szerint a Xi Jin-ping kínai elnök kihasználja Trump gyengeségeit, aki egy nárcisztikus személyiség, „azt akarja, hogy körülötte forogjon a világ” és meggondolatlan tetteivel csak növeli egy esetleges közel-keleti háborús konfliktus esélyeit.

„Amikor Trump fantáziája valósággá vált arról, hogy elnök lehet, akkor ez a rosszindulatú nárcisztikusság népbetegséggé vált. Ezért a 2020-as elnökválasztás a világ sorsáról fog szólni.” – fogalmazott a 89 éves Soros, aki saját bevallása szerint még nem döntötte el, hogy melyik demokrata elnökjelt aspiránst támogatja az előválasztásokon. Mindenesetre a tőzsdeguru korábban már többször is méltatta Ellizabeth Warren massachusettsi szenátor politikai vízióját.

Meglepő, de a Trumpot ócsárló kritikai megjegyzései mellet Soros egyszer meg is dicsérte az amerikai elnököt. Soros szerint ugyanis Trump egyvalamihez nagyon jól ért: A politikai táborának az egyben tartásához, és a mozgósításához.

A Fehér Ház sajtóosztálya nem reagált Soros György davosi kijelentéseire.

És ezeket olvastad már?