KÜLFÖLD

Soros egy olcsó trükkel akarja meghekkelni az amerikai elnökválasztást

A magyar származású amerikai milliárdos minden erejével azon dolgozik, hogy Donald Trumpot semmiképp se válasszák újra novemberben.

Az új kínai koronavírus-járvány miatt összesen 15 amerikai tagállamban álltak át levélszavazásra, vagy halasztották el a Demokrata párt előválasztásait, hogy ezzel is csökkentsék az emberek közötti kontaktusok számát – írja a New York Times internetes kiadása

Egyelőre úgy fest a helyzet, hogy a november 3-án esedékes amerikai elnökválasztás időpontjára sikerül teljesen legyőzni koronavírus-járványt, és a voksolás lebonyolítására semmilyen hatással nem lesz pandémia. Több Soros György által kitartott NGO és agytröszt azonban sokkal pesszimistábban látja a jövőt, mint az egészségügyi szakemberek és központi kormányzat. A Soros-szervezetek olyan politikailag motivált tanulmányokat jelentettek meg az elmúlt hetekben, melyek egytől egyig arra következtetésre jutottak, hogy a járványt nem sikerült megfékezni idén, ezért levélszavazás révén kell majd lebonyolítani az elnökválasztást – írja a Breitbart.

Egy levélszavazatok leadására alkalmas láda Seattleben. (Photo by Jason Redmond / AFP)

A New York-i székhelyű The Brennan Center for Justice nevű agytröszt (aminek a legnagyobb pénzügyi támogatója a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány) már odáig merészkedett, hogy – a Demokrata párttal karöltve – több millió dollár értékben médiakampányt indított a levélszavazás mellett.

A levélszavazás intézménye persze nem ismeretlen az Egyesült Államokban. Öt tagállamban: Colorado, Hawaii, Oregon Utah és Washington államokban már most is csak levélben lehet szavazni az elnök- és képviselőválasztásokon. Republikánus párti szakértők szerint azonban ez a megoldás egyértelműen a demokraták malmára hajtja a vizet, mivel levélszavazás útján sokkal könnyebb az olyan embereknek is szavaznia, akik ugyan Amerikában élnek (legálisan zöldkártyával vagy illegálisan), de szavazati joguk nincs, mivel nem állampolgárok. Ezt az elképzelést az is alátámasztja, hogy az előbb említett tagállamokban kivétel nélkül a demokrata párt nyert a 2016-os elnökválasztáson.

Trump pénteki sajtótájékoztatóján is szóba került a demokraták által szorgalmazott levélszavazásos megoldás. Az elnök szerint a koronavírus-járvány miatt nem halasztják el a novemberi elnökválasztást, arra november 3-án sor kerül. Trump azonban nem híve a levélben történő szavazásnak, mert ez szerinte sok visszaélésre ad lehetőséget. Hozzáfűzte: a fényképes igazolvánnyal kísért személyes voksolást támogatja a választás tisztaságának megőrzése miatt.

Amerikában az illegálisan szavazók hatalmas problémát jelentettek az elmúlt választások alkalmával, ugyanis több tagállamban még fényképes igazolványra sincs szükség ahhoz, hogy valaki leadja a voksát. Donald J. Trump szerint a törvénytelenül szavazók száma több millió fő is lehet, és többségében mexikói és közép-amerikai migránsok, akik ennek megfelelően a bevándorlópárti demokrata párt mellé húzzák majd be az ikszet a szavazólapon.

És ezeket olvastad már?