KÜLFÖLD

Segélykiáltás: segítséget kér a migránsok miatt a bosnyák miniszter

Politikai segélykiáltás érkezett a Balkánról az erősödő migrációs nyomás miatt. A bosnyák biztonságügyi miniszter szerint heteken belül százezernél is több migráns indulhat meg Görögország felől. A balkáni ország nem áll készen ekkora tömeg megállítására.
  • Szerző: WM

Fahrudin Radoncic bosnyák biztonságügyi miniszter elsősorban Brüsszelnek üzent, mivel szerinte az országának segítségre van szüksége, hogy meg tudja védeni a határait.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fahrudin Radoncic bosnyák miniszter

Nincsen elegendő emberünk, sem megfelelő eszközünk ahhoz, hogy meg tudjuk állítani az illegális határátkelőket

– nyilatkozta Radoncic. A miniszter arra figyelmeztet, hogy Görögországban legalább százezer migráns áll készen arra, hogy tömegesen meginduljanak a Balkánon keresztül Nyugat-Európa felé.

1200 határőr hiányzik az állományból. Jelenleg egy embernek 25 kilométernyi határrészt kellene felügyelnie, ez azonban fizikailag lehetetlen

állítja a tárcavezető az osztrák Kronen Zeitung szerint. Ráadásul az is külön gondot jelent, hogy az ország menekülttáborai teljesen megteltek. Ezekben pedig nem az a kérdés, hogy kitör-e a balhé, hanem csupán az, hogy mikor.

A bosnyák táborok túlterheltek.

A nemzetközi segélyszervezetek jelentése szerint ráadásul kilátásban sincs, hogy a helyzet javulna a migráció fő kiindulópontjának számító Szíriában. A becslések szerint december eleje óta közel egymillió szíriai hagyta el otthonát a kiújuló fegyveres harcok miatt. Ha ezek a számok igazak, akkor az egyben azt is jelenti, hogy a 9 évvel ezelőtt kitört polgárháború legsúlyosabb menekültválsága zajlik éppen. Az emberek a török határnál várakoznak, mivel Ankara egyelőre nem hajlandó több szíriait befogadni. Azonban, ha a helyzet nem rendeződik belátható időn belül, akkor nem lehet kizárni, hogy a törökök úgy döntenek, hogy átengedik a migránsokat az országon, akik egyébként sem Törökországban, hanem elsősorban Németországban akarnak letelepedni.

Egyre több politikus állítja azt, hogy idén megismétlődhetnek a 2015-ben tapasztalt állapotok, amikor egymilliónál is több menedékkérő árasztotta el Európát. Ezen a véleményen van Horst Seehofer német belügyminiszter is, aki szerint azonnal meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét, különben újra élhetjük az öt évvel ezelőtti áldatlan állapotokat.

És ezeket olvastad már?