KÜLFÖLD

Salvini: Olaszország nem menekülttábor

Az olasz belügyminiszter kijelentette, hogy figyelembe kell venni az olaszok és a máltaiak véleményét is. Nem dönthetnek minden fontos kérdésben csak a franciák és a németek.
  • Szerző: WM

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott az egyik közösségi oldalon, hogy Franciaország és Németország nem dönthet a migrációs politikáról, tudomást sem véve a migrációnak leginkább kitett országok, Málta és Olaszország kéréseiről. Olaszország azt akarja, hogy tisztelettel tekintsenek rá.

Nem vagyunk Brüsszel, Párizs és Berlin menekülttábora. Olaszország felemelte a fejét! 

- hangsúlyozta az olasz politikus. Kifejtette, Olaszország nem hajlandó többé befogadni az Európába érkező összes migránst. Salvini hozzátette, hogy szerinte az EU belügyminisztereinek az előző héten, Helsinkiben rendezett informális találkozóján "Olaszországhoz közeli" álláspont született egy olyan európai migrációs politikáról, amely az unió külső határainak védelmét tartja szem előtt.

Az olasz belügyminiszter szerint Helsinkiben megegyezés született a földközi-tengeri kutatási és mentési műveleteket érintő szabályok felülvizsgálatának szükségességéről az illegális és ellenőrizetlen migráció megakadályozására.

A földközi-tengeri műveleteket végző nem kormányzati szervezeteknek (NGO) tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi jogszabályokat és a tagállamok törvényeit is

- írta a tárcavezető. 

Továbbra is aktívak a migránsútvonalak 

A kedvező időjárásnak köszönhetően továbbra is egyre többen próbálnak illegális módon eljutni Olaszországba. A múlt hétvégén például 34 ember sérült meg Észak-Macedóniában, amikor egy helyi embercsempész a migránsokkal teli kisbusszal menekült a rendőrök elől. A vezető annyira pánikba esett, hogy úgy döntött, kiugrik a mozgó járműből, aminek a hatására a jármű irányíthatatlanul egy 14 méter mély szakadékba zuhant. A 33 megsérült migráns között gyerekek is voltak, a 24 éves észak-macedón sofőr pedig az ugrás során súlyos sérüléseket szenvedett. 

A görög parti őrség pedig vasárnap tudatta, hogy egy tengerjáró hajó 111 illegális bevándorlót mentett ki a tengerből. Az Olaszországba tartó migránsok közül 33 kiskorú volt, végül mindnyájukat a legközelebbi görög kikötőbe szállították. A jelentés szerint egyre több embercsempész és bevándorló dönt úgy, hogy a szárazföldi balkáni útvonal helyett Görögországból vagy Törökországból közvetlenül csónakokkal próbálnak az olasz partokhoz érni. 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?