KÜLFÖLD

Rejtély: Hova tűntek a szíriai menedékkérők a görög határról?

A görög hatóságok bejelentése szöges ellentétben áll a nemzetközi sajtóban megjelentekkel. Egy friss statisztika szerint ugyanis a török-görög határt illegálisan átlépők között alig akad szíriai menedékkérő. Helyettük főként afgán és pakisztáni migránsok próbálkoznak.
  • Szerző: WM

Mindenki arról beszél, hogy miként kellene kezelni a fegyveres harcok elől menekülő szíriai menedékkérők helyzetét. A görög határőrség és rendőrség által közreadott adatok alapján azonban a török görög határt illegálisan átlépők között elvétve akad csak szíriai állampolgár. Az elfogott illegális bevándorlók 64 százaléka, vagyis a kétharmaduk afgán származású, 19 százalékuk pakisztáni, öt százalék török és csupán négy százaléknyi a szíriai próbálkozó. A hatóságok arról is beszámoltak, hogy múlt szombat óta 40 ezer illegális határátlépést sikerült megakadályozniuk. Az tehát jól látszódik, hogy a török kormány által bejelentett kapunyitást nem csak a szíriaiak, hanem a Közel-Kelet többi országának állampolgárai is megpróbálják kihasználni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Érdekes módon alig van szíriai állampolgár az illegális határátlépők között.
Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

Az osztrák kancellár szerint megismétlődhet a 2015-ös válság

Ha a migránsok elérik Közép-Európát, akkor az újonnan érkezők száma nem 13 ezer lesz, hanem elérheti a milliós nagyságrendet is

– erre hívta fel a figyelmet Sebastian Kurz. Az osztrák kancellár arra figyelmeztette a többi uniós tagállamot, hogy a ne fogadják be a török határnál veszteglő menedékkérőket és migránsokat, mert az több százezernyi, sőt milliónyi migránsnak adhat téves reményt. Kurz szerint ez a folyamat egy 2015-höz hasonló állapotot idézhetne elő.

Ezeknek az embereknek a nagy része nem háborús menekült, hanem olyan migránsok, gazdasági bevándorlók, akik már évek óta Törökországban élnek. A török elnök csak kihasználja ezeket az embereket, és velük próbál nyomást gyakorolni az Európai Unióra. Ebben a játékban nem szabad részt vennünk

– fejezte ki aggodalmát a kancellár.

Egyre feszültebb a helyzet a néppárti Kurz és a zöld politikát képviselő van der Bellen között.
Fotó: AFP

Koalíciós feszültséghez vezethet a migrációs válság

Még csak két hónapja van hivatalban az új osztrák kormánykoalíció, és a felek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy elkerüljék a konfliktusokat. Több téma is volt eddig, amiben az Osztrák Zöld Párt és az Osztrák Néppárt nem értett egyet, de ezeket a nézeteltéréseket eddig sikerült a zárt ajtók mögött rendezni. Eddig! Most ugyanis Ausztria szövetségi elnöke – aki egyébként a zöldpárt politikusa – nyíltan arról beszélt újságíróknak, hogy humanitárius okokból szét kell osztani az uniós tagállamok között a görög határnál felgyülemlő tömeget. Sebastian Kurz a zöldek felvetését határozottan elutasította, és közölte, hogy a migránsok között nagy százalékban vannak olyanok, akik az erőszaktól sem rettenek vissza céljuk elérése érdekében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?