KÜLFÖLD

Rálőttek II. Erzsébet brit királynőre, de a merényletet eddig eltitkolták!

Az uralkodónak óriási szerencséje volt, mert a golyó célt tévesztett. A titkosszolgálatok főként azért titkolták el az eseményt, mert attól tartottak, hogy a brit uralkodóház tagjai soha többé nem mennek el Új-Zélandra.
  • Szerző: SZM

37 éves hátborzongató titokra derült fény tegnapelőtt. Egy tinédzser megpróbálta lelőni II. Erzsébet brit királynőt, amikor 1981-ben meglátogatta Új-Zélandot – írta a Reutersre hivatkozva az RT.com.

A „titokgazda” nem más, mint Új-Zéland biztonsági hírszerző szolgálata (SIS), amely most nyilvánosságra hozott néhány részletet. A dokumentumokban az szerepel, hogy

annak idején egy súlyosan zavart elméjű fiatal, bizonyos Christopher Lewis (17) egy puskával célzott és lőtt a királynőre, amikor az uralkodó a szigetország Dunedin nevezetű városát látogatta meg.

A golyó azonban célt tévesztett, II. Erzsébet pedig életben maradt.
"Lewisnek nem volt megfelelő látószöge és nem volt elég nagy tűzerejű fegyvere a gyilkossághoz” – állt a korabeli hírszerzői feljegyzésben.

A cikkből még kiderült, hogy a fiatalt nem gyilkossági kísérletért, hanem engedély nélküli fegyvertartásért ítélték el
alighanem titokban, hiszen nem akarták, hogy az eset nyilvánosságra kerüljön. Mindenesetre Új-Zéland rendőrségétől most többen azt követelik, hogy indítsanak új vizsgálatot a 37 évvel ezelőtti ügyben.