KÜLFÖLD

Pert indítottak Joe Biden szexuális zaklatási ügye miatt, ebbe könnyen belebukhat a demokrata elnökjelölt

Hamarosan perdöntő bizonyíték láthat napvilágot arról, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt valóban zaklatta-e szexuálisan a korábbi asszisztensét.

A republikánus párthoz közel álló Judicial Watch nevű civil szervezet bejelentette, hogy pert indít a Delawarei Egyetem ellen, mert a felsőoktatási intézmény nem hajlandó kiadni azokat a jegyzőkönyveket és dokumentumokat Joe Biden demokrata elnökjelöltről, melyek bizonyíthatnák, hogy a politikus zaklatta-e szexuálisan a korábbi asszisztensét, Tare Readetírja a New York Post internetes kiadása.

Joe Biden korábbi asszisztense, Tara Reade körülbelül három hónappal ezelőtt vádolta meg szexuális zaklatással a demokrata elnökjelöltet egy rádiós interjúban. A nagy port kavart adásban az 56 éves nő elmondta, hogy 1992 decembere és 1993 augusztusa között dolgozott, az akkor delaware-i szenátorként politizáló Bidennek, aki többször zaklatta, sok esetben nem megfelelő módon közeledett felé, sőt, egy alkalommal meg is ujjazta(!) őt. Az 56 éves nő beszámolói alapján Joe Biden 1993-ban egy alkalommal a falhoz szegezte, majd az inge, valamint a szoknyája alá is benyúlt az akarata ellenére. Tara akkor még félt a hatóságokhoz fordulni a zaklatás miatt, de saját bevallása szerint április 9-én mégis feljelentést tett a demokrata politikus ellen a washingtoni rendőrségen, mert nem szeretné, hogy a lányai egy Biden vezette Amerikában nőjenek föl.

A Judical Watch közleménye szerint Joe Biden szenátusi nyilvántartását a Delawarei Egyetem levéltárában tárolják, de a felsőoktatási intézményt ezt többszöri felszólításra sem volt hajlandó kiadni harmadik félnek – többek között a Fox New televíziós hírcsatornának sem. Az egyetem azt állítja, hogy az iratok jelenleg titkosítva vannak és csak Joe Biden nyugdíjba vonulás után két évvel válnak nyilvánosan hozzáférhetővé.

A dokumentumok azért kerültek reflektorfénybe az elmúlt időszakban, mert vélhetően közöttük van egy 1993-ban írt panaszlevél, amiben Tara Read szóról szóra elmondja, hogyan zaklatta őt Joe Biden. Ez a levél pedig perdöntő bizonyíték lehetne a politikust ért szexuális zaklatási vádakban, ugyanis Biden szerint egy szó sem igaz abból, amit Read állít róla.

A Judical Watch szerint egyébként az egyetemnek kötelessége lenne nyilvánosságra hoznia a szóban forgó iratokat az információs szabadságról szóló szövetségi törvény (FOIA) értelmében, de valami furcsa oknál fogva ezt mégsem hajlandóak megtenni. A civil szervezet ezért a delaweri legfelsőbb bíróságon benyújtott egy keresetet annak érdekében, hogy jogi úton kényszerítsék Joe Biden szenátusi jegyzőkönyvének átadására a felsőoktatási intézményt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?