KÜLFÖLD

Őskori Vénusz-szobrot találtak Franciaországban

Kivételesen jó állapotban lévő Vénusz-szobrot, a csiszolatlan kőkorszakból származó úgynevezett renancourt-i Vénusz-sorozat újabb darabját találták meg egy őskori ásatáson nyáron az észak-franciaországi Amiens-ben – közölte szerdán az INRAP francia régészeti intézet.
  • Szerző: Ripost

A négy centiméteres, hangsúlyozottan női jellegekkel bíró szobrocska a délnyugat-franciaországi Landes-ban talált híres brassempouyi hölgyre és az ausztriai willendorfi Vénuszra hasonlít.

A rendkívülinek minősített szobrocska az Amiens Renancourt városnegyedében 2014 óta folyó ásatások kezdete óta talált 15 darabos sorozat utolsó darabja.

Renancourt-ban vadászó-gyűjtögető közösség élt, amely az Európában időszámításunk előtt 28 000 és 22 000 között kialakult gravetti kultúra része volt. A sorozat darabjai között ez az egyetlen egészben megmaradt szobrocska.
A hajdani lakóhelyen rengeteg maradványt találtak, amelyeket a jelenlegi talaj szintje alatt 4 méterre húzódó hordalék jó állapotban őrzött meg. 2014-ig mindössze másfél tucat, a gravetti kultúrában keletkezett szobrocskát találtak, az utolsó ásatást 1959-ben végezték. Utána néhány év alatt megduplázódott a szobrocskák száma, mintegy harmincat Franciaországban, körülbelül százat Európában találtak a Pireneusoktól Szibériáig.
Azzal kapcsolatban, hogy mit ábrázolnak, számos felfogás létezik, de a legvalószínűbb, hogy ez a Vénusz a nő és főként a termékenység jelképe.