KÜLFÖLD

Olaszország: levágta Szűz Mária embernagyságú szobrának a fejét egy palesztin menekült

Az elkövető és áldozata is elvesztette a fejét. Az utóbbinak egyelőre nem tudni, miért kellett...

Egy palesztin bevándorló múlt héten lefejezte az olaszországi Velence Marghera nevű kerületének egyik forgalmas közlekedési csomópontjában álló Szűz Mária szobrot.

A helyszínen található biztonsági kamerák részletesen dokumentálták a gyalázatos bűncselekményt. A felvételeken az látható, ahogy egy középkorú férfi az éj leple alatt többször körbejárja a márványból készült műalkotást, megállapítja, hogy tiszta a terep, majd egy fémrúddal addig püföli a Megváltó édesanyjának fejét, amíg az le nem válik a testéről – írja az Il Gazettino olasz hírportál.

A rendőrség már másnap azonosította és elfogta az ügy egyetlen gyanúsítottját, akiről kiderült, hogy egy EU-s menekültstátusszal rendelkező, 31 éves palesztin bevándorló.

A férfi azonnal beismerő vallomást tett a letartóztatása után. A dokumentumai alapján a hazájában tomboló háború elől menekült Európába és Belgium biztosított számára védelmet. Azt egyelőre vizsgálják a hatóságon, hogyan keveredett Olaszországba és, mit ártott neki a szobor.

Luigi Brugnaro velencei polgármester a keresztény és az olasz kultúra elleni közvetlen támadásként értékelte a gyalázatos bűncselekményt, és elrendelte a szobor mihamarabbi helyreállítását. A politikus emellett köszönetet mondott a rendőröknek, akik azonnal beavatkoztak.

A katolikus egyház velencei vezetői gyászszertartást szerveztek a szoborhoz december 8-ra, azaz Szűz Mária szeplőtlen fogantatásának napjára. A tervek szerint a misével egybekötött eseményen megbocsájtanak majd a közel-keleti elkövetőnek.

Fontos megjegyezni, hogy Szűz Mária az iszlám hitvilágban is fontos szerepet tölt be. Igaz, a kereszténységgel ellentétben, nem tisztelik szentként, mert a muszlimok szerint egyedül Allahot illeti meg a dicsőség.

Krisztus édesanyját a Korán „Mirjam” vagy „Marjam” néven 72 alkalommal említi, mint Jézus próféta szűz anyját, az egyetlen bűntelent. Mohamed próféta a négy legtökéletesebb nő egyikeként tartotta számon.

Azonban a Máriának és más szenteknek a kultuszát, ikonjaiknak, szobraiknak a tiszteletét a bálványimádás egy formájának tekintik a fundamentalista muszlimok. Vélhetően emiatt került sor a mostani bűncselekményre is.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?