KÜLFÖLD

Nem vicc: a Szerecsen utca neve túl kirekesztő, George Floyd utca lehet helyette

Hosszú évek óta megy a vita Berlinben, hogy vajon a Mohrenstrasse (Szerecsen utca) rasszistának számít-e. Nem, ez nem egy jó vicc eleje, hanem a német valóság. Egy baloldali politikus most azt szeretné elérni, hogy George Floyd után nevezzék el a problémás utcát.
  • Szerző: WM

A világ a feje tetejére állt, és erre mi sem jobb példa, mint ami közéleti vita címszó alatt zajlik a német fővárosban évek óta. A rasszizmus ellen folyamatosan tüntető aktivisták már nem is hajlandóak kiejteni a Mohrenstrasse nevét, csupán M. Strassenak hívják. Szerintük ugyanis a magyarul szerecsent jelentő utca túlságosan kirekesztő és antiszemita. Az utca ráadásul egy forgalmas metrómegálló neve is, ami csak még hangosabbá teszi a vitát. Antje Kapek, a Zöldek nevű párt berlini frakcióvezetője szerint tarthatatlan, hogy gyarmatosításra emlékeztető kifejezések szerepelnek utcaneveken.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

Nyíltan kimondom, a közterület nevét sürgősen meg kell változtatni

– jelentette ki határozottan Kapek. Az évek alatt több név is felmerült, amely leválthatná a szitokszót (szerecsen). A legkedveltebb öltet, hogy a XVIII. században élő Anton Wilhelm Amóról nevezzék el, ő volt ugyanis Németország első színes bőrű akadémikusa. Antje Kapek azonban saját elképzeléssel is előállt, szerinte az lenne a legnagyszerűbb, ha a George Floyd nevét kapná a közterület és metrómegálló. Sokan azonban már most felemelték a hangjukat, szerintük ugyanis nem lehet csak azért valakiről egy utcát elnevezni, mert színes bőrű.

Az Egyesült Államokban brutális rendőri intézkedés során életét vesztő Floydról köztudott, hogy köztörvényes bűnöző volt, aki a múltja miatt sem méltó arra, hogy utcatáblákon álljon a neve.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?