KÜLFÖLD

Váratlan fordulat: George Floyd és a gyilkossággal vádolt rendőr ismerhették egymást

George Floyd halála hosszú napok óta a világ vezető hírei között szerepel. Ráadásul még másfél héttel a tragédia után is derülnek ki információk. A legfrissebb hírek szerint nem lehet kizárni, hogy a gyilkosság vádjával őrizetbe vett rendőr ismerte áldozatát.
  • Szerző: RIPOST

A minneapolisi Lake Streeten található az az El Nuevo Rodeo nevű éjszakai bár, ahol George Floyd éveken keresztül dolgozott kidobóként. A hely pár percnyire található attól a helytől, ahol a színes bőrű férfi életét vesztette. A helyi média arról ír, hogy információik szerint a gyilkosság gyanújával őrizetbe vett rendőr is ebben a bárban vállalt mellékállást biztonsági őrként. Az Egyesült Államokban egyáltalán nem szokatlan, hogy a rendőrök plusz munkát vállalnak, mivel hivatalosan csak heti négy napot dolgozhatnak rendőrként.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ebben a bárban dolgoztak mind a ketten.
Fotó: Google Maps

Maya Santamaria, az El Nuevo Rodeo tulajdonosa elismerte, hogy mind a két férfit alkalmazták korábban, de soha nem fordult elő olyan az évek során, hogy ugyanabban a műszakban dolgoztak volna. Santamaria szerint azt nem lehet biztosan állítani, hogy a rendőr és áldozata ismerték egymást, de elég valószínűnek mondható. Mint ismert, George Floydra egy dohánybolt alkalmazottja hívta a rendőrséget, mivel azt gyanította, hogy a színes bőrű férfi egy hamis 20 dollárossal akart fizetni. A kiérkező egyenruhások megbilincselték, de a rendőri akció során a férfi a földre került. Ezt követően térdelt rá Derek Chauvin a gyanúsított nyakára, és közel kilenc percen keresztül le sem szállt róla. Floyd hiába jelezte többször is, hogy nem kap levegőt. A férfi életét a kiérkező mentősök sem tudták már megmenteni.

Pillanatok alatt bejárta a világsajtót a brutális rendőri intézkedésről készült képsorok.
Fotó: AFP

Koronavírusos volt George Floyd a boncolás szerint

A hivatalos boncolás jegyzőkönyvéből kiderült, hogy George Floyd korábban elkapta a koronavírust. A 46 éves férfin a kórbonctani vizsgálat során végeztek el egy koronavírus-tesztet, mely hetekkel a vírus megjelenése után is kimutatja a fertőzést. A vizsgálat eredménye szerint Floyd tünetmenetesen vészelte át a betegséget, és az őrizetbe vételekor már biztosan nem volt fertőző. Minnesota államban az összlakosság 7 százalékát teszik ki a feketék, de a koronavírus-fertőzöttek 16 százaléka közülük kerül ki. A koronavírus-járvány miatt Floyd egyike volt annak a több tízmillió amerikainak, akik a pandémia miatt áprilisban elveszítették a munkájukat.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiszai vagy dunai? Melyik a legjobb halászlé?
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?