KÜLFÖLD

Nem veszik a tobzoskahúst, ezt történt az állatokkal Kínában

Amióta elterjedt, hogy ő terjeszti a vírust, a vadorzók elvesztették a vásárlókat, ez menekítheti meg őket.
  • Szerző: Ripost

Egyre gyakrabban észlelnek kínai tobzoskákat Kína déli-délkeleti részein, ami a természetvédők szerint azt jelzi, hogy a megfelelő védelem biztosítása mellett a súlyosan veszélyeztetett faj populációja fokozatosan növekedhet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint csak 2004 és 2014 között világszerte több mint egymillió tobzoskával végeztek az orvvadászok. Annyira ritka volt az utóbbi időben a tobzoska, hogy 2016-ban programot indítottak az „utolsó tobzoskák” felkutatására. A tobzoskák éjszakai állatok lévén csak sötétedés után hagyják el a barlangjaikat, hogy élelem után kutassanak.

Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP

Amióta elterjedt, hogy lehetséges, hogy az új koronavírust tobzoskák terjesztették el az emberek között a kínai Vuhan egyik piacán már nem annyira keresettek. Ennek eredményeként a vadorzók elvesztették vásárlóikat és nem vadásszák már az állatot.

Az egyesület idén április végén tett közzé egy felvételt, amelyen – több szakértő szerint is – egy kínai tobzoska látható, amint fürgén eloson a bokrok alatt a tartomány egyik városában. A csangsai természetvédők által megfigyelt példány azonban csak egyike a közelmúltban Kínában észlelt kínai tobzoskáknak. A jelentések szerint a kelet-kínai Csöcsiang tartomány egyik természetvédelmi területén, valamint Fucsien tartományban is láttak példányokat.

A természetvédők úgy vélik, hogy a gyakori észlelések – köztük fiatal példányoké – azt jelzik, hogy a kínai tobzoska képes még szaporodni a vadonban, vagyis nem tartozik a funkcionálisan kihalt fajok közé és a megfelelő védelem biztosítása mellett populációja fokozatosan regenerálódhat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?