KÜLFÖLD

Mire készül Theresa May?

A brit miniszterelnök a meglepetések embere, de már kezd körvonalazódni, mire szeretné felhasználni az esetleges választási győzelmet.
  • Szerző: KF

Június 8-án a britek újból a szavazóurnákhoz járulnak, és a várakozások szerint megerősítheti a hatalmát a Theresa May vezette Konzervatív Párt. A miniszterelnök-asszonynak pont ez volt a célja a választások kiírásával, hiszen a győzelemmel sikerülne megszilárdítania Brexit-terveit is. Aminek Brüsszel nem fog örülni.

 

May ugyanis a kilépést követően szinte teljes mértékben lezárná a határokat a külföldi munkaerő elől, az Egyesült Királyságot a közös piacról is kirántaná, valamint az Európai Bíróság jogrendje is érvényét veszítené a szigetországban. May mindig is ezért küzdött, de a konzervatívok széthúztak, több képviselő is „soft Brexitet” szeretett volna elérni, amely nem szakítana meg minden kapcsolatot az EU-val. Ha azonban May-ék győznek júniusban, megköti a párttagok kezét ezzel a „hármas nyilatkozattal”: ezt a kormánypárt tagjai kénytelenek lesznek aláírni.

Az aláírt nyilatkozat egyben a lordok házát is emlékeztetné arra, hogy a nép döntött, és ezzel ők sem mehetnek szembe. Az érvényben lévő törvények alapján ugyanis a kormánypárt nyilatkozatát nem blokkolhatják a lordok, legfeljebb egy évvel késleltethetik az elfogadását.

May emellett azt is meglebegtette, hogy megszabadulna elődje, David Cameron néhány nagyvonalú, de „felesleges” ígéretétől is – például attól, hogy a nemzeti összjövedelem 0,7 százalékát külföldi segélyekre költi.

Theresa May újfent megerősítette korábbi ígéretét, mely szerint a lehető legkedvezőbb megállapodást szeretné megkötni az EU-val, amely lefedi mindazokat az igényeket, melyekért a brit szavazók a kilépés mellett döntöttek.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?