KÜLFÖLD

Manchesteri terrortámadás: ez még csak a kezdet!

Vért és könnyeket hoz a Ramadán egy hónapja: az Iszlám Állam kegyetlen merényleteket időzít szent ünnepük idejére!
  • Szerző: KF

A manchesteri robbantás kegyetlensége az egész világot megrázta, hiszen a terroristák szándékosan olyan célpontot választottak, amely hemzsegett a gyerekektől – a 22 halálos áldozat között nem egy kiskorú volt. A szakértők szerint azonban ez még csak a kezdet: az Iszlám Állam további támadásokra készül!

 

A brit terrorelhárítás egykori főnöke, Chris Phillips szerint az elkövetkező egy hónapban az Egyesült Királyságot számos támadás érheti, elsősorban a Bank Holiday-nek nevezett ünnepnapokon – ilyenkor ugyanis minden üzlet zárva tart az országban, a lakosokat számos szabadtéri rendezvény várja.

A muszlimok számára pedig szombaton kezdődik a Ramadán: ekkor arról emlékeznek meg, hogy Allah a Korán átadásával kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az akaratát. A Ramadán ideje alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek – és az utóbbi évek tanúsága szerint ilyenkor a szélsőséges iszlamisták növelik támadásaik számát. Phillips szerint a jövő hét péntekje lehet a legveszélyesebb nap: a muszlimok számára a Ramadán első péntekje a legszentebb, így a radikálisok számára „vallásilag indokolt”, ha aznap gyilkolják a „hitetleneket”.

 

Hogy az Egyesült Királyságban mennyire mozgolódnak a terroristák, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a londoni gázolásos merényletet követően egy hónap alatt öt terrortámadást sikerült megfékezniük a hatóságoknak. Ezek között voltak olyan esetek, mikor a sejtek még csak tervezték a merényletet, de volt, akit kivitelezés közben állítottak meg – például a Whitehall közelében egy férfit, akinek a hátizsákja teli volt késekkel. Csak egy támadásnál nem cselekedtek elég gyorsan: a manchesterinél.

 

Pedig a nyomozás alapján kiderült, hogy Salman Abedi már egy éve készült egy robbantásos merényletre. Ekkor nyitott ugyanis bankszámlát magának a 22 éves férfi, de a pénzhez nem nyúlt addig, míg a házi készítésű bombája hozzávalóit megvette – két külön bevásárlás alkalmával, hogy ne hívja fel magára a hatóságok figyelmét. Ezt követően elutazott Líbiába, ahol pontos utasításokat kapott arra nézve, hogyan gyilkolja meg a lehető legtöbb embert a támadásban.

De nem csak az Egyesült Királyság tarthat terrortámadásoktól: Donald Trump Brüsszelben a NATO-csúcson arra figyelmeztette a tagállamok vezetőit, hogy amennyiben nem állítják meg valahogyan a milliós migránsáradatot, újabb merényletek érik Európát. Az amerikai elnök szerint „vérszomjas, barbár” terroristák tucatjai szivárognak be a migránsok közé vegyülve a kontinensre, akiknek egyetlen célja van: minél több ártatlant akarnak meggyilkolni.

Eközben Manchesterben még mindig razziáznak a rendőrök: az Abedi-család jelentős terrorista sejtet épített ki a városban, és még nem sikerült minden tagot rács mögé dugni. A város egyébként Birmingham mellett a terrorizmus melegágyává vált, neves terroristák éveken keresztül rejtőzködtek itt.

Abu Anast például még George W. Bush nevezte a világ egyik legveszélyesebb terroristájának – az ex-al-Kaida tag több afrikai robbantásért is felelős, de elfogása előtt éveken át Manchesterben húzta meg magát. Felesége egy ideig azzal a Samia Tabballal élt együtt, aki Salman Abedi édesanyja. A manchesteri robbantó édesapját, Ramadan Abedit pedig az egyik legkeresettebb terroristaként tartották számon. Salmannak tehát volt honnan ihletet nyernie – és nem csak neki.

A brit hatóságok most versenyt futnak az idővel. A manchesteri bomba készítője, az Iszlám Állam egyik magasan képzett tagja még mindig bujkál, Abedi pedig több robbanószerkezetet is legyártott a merénylet előtt, és ebből néhányat átadott társainak. A sejt néhány tagja továbbra is szabadon van, és csak a lehetőségre várnak, hogy újra lecsaphassanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?