KÜLFÖLD

Magyarországtól hangos a külföldi sajtó

A nemzetközi sajtó bő terjedelemben foglalkozik a jogi határzár szigorításával. A lapok többségében bírálják kormány intézkedését, az olvasók azonban ezúttal is védelmükbe vették a magyar kormányfőt.
  • Szerző: WM

Az osztrák, német és brit lapok is beszámolnak a magyar intézkedésről. A cikkekben megemlítik, hogy a szigorítás szembemegy az európai jogrenddel, és kiemelik, hogy a nemzetközi ember jogi szervezetek hevesen tiltakoznak a rendelet ellen.

A legnagyobb példányszámban eladott osztrák Kronen Zeitung című napilap idézi a német Zöldek szóvivőjét, aki azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem nézheti ölbe tett kézzel a jogi határzár bevezetését. Szintén az osztrák lap közli az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának álláspontját, akik azt állítják, hogy migránsok az intézkedés miatt lelki megrázkódtatást szenvedhetnek. A szervezet szerint ugyanis az embereket, de főképp a gyermeket megviselheti, hogy heteket kell eltölteniük konténerszállásokban.

A legtöbb bírálat azonban nem állja meg a helyét. A jogi határzár megerősítése például megfelel a genfi egyezménynek, ezt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója mondta kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az emberjogi aktivisták pedig feleslegesen aggódnak, mert a határnál olyan konténereket telepítettek, amelyek lakhatóak, a követelményeknek megfelelnek, és minden emberi alapszükségletet ellátnak. A nemzetközi lapok olvasói ezt feltehetően átlátják, mivel elsöprő többséggel állnak ki a magyar kormány intézkedése mellett. A lapok internetes kiadásainak kommentjeiből szemezgettünk:

KRONEN ZEITUNG:

Bloke nevű felhasználó: Kevés az esélye annak, hogy megéljük azt, hogy az osztrák vezetés ugyanúgy a nép érdekében kormányozzon, mint Orbánék.

Holzzerkleinerer: Dr Orbán Viktor Nobel-díjat érdemelne.

patriotin4ever:

A mi politikusaink szégyellni valóak, brávó Orbán úr!

GetintheRing: Húzzatok el mindannyian Magyarországra, ha ennyire istenítitek ezt az Orbánt! Itt Ausztriában nincs ilyen emberekre szükség.

ÖSTERREICH (www.oe24.at):

Anton Bauer:

Ez nagyon rendben van, nálunk miért nem vezetnek be ilyet?

Mario Peischl: Nekünk is olyan politikus kéne, mint Orbán, aki törődik a népével, és meg is védi őket.

Daily Mail:

the duke of taibach: Jó ötlet Magyarország, a Nyugat tanulhatna tőletek.

Iamhereagain: Nekünk is ezt kéne tennünk!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?