KÜLFÖLD

Kiálltak Orbán Viktor mellett a német lap olvasói

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten ismét olyan botrányosan viselkedett állami vezetőkkel, hogy nemcsak magát, de lényegében az Európai Uniót is lejáratta a világ előtt. Közben nyílt támadást intézett Orbán Viktor ellen, akit többek közt a német konzervatív lap, a Die Welt olvasói egyértelmûen védelmükbe vettek.
  • Szerző: WM

A hirtelen hidegre fordult időjárás miatt, úgy tűnik, kiújult Jean-Claude Juncker isiásza. A múlt heti brüsszeli EU-csúcson ugyanis – szokásához híven – botrányosan viselkedett, és már messziről lehetett látni rajta, hogy feltehetően többször is a pohár fenekére nézett, legalábbis ahhoz hasonló tüneteket mutatott.

Álhírekről beszélt

Ennek egyike az volt, ahogyan uniós vezetőkkel bánt, másrészt pedig olyan mondatokat fogalmazott meg, amelyek kinyitják a bicskát a jóérzésű emberek zsebében. Íme az egyik „gyöngyszeme”:

Nem kizárólag külső forrásokból, hanem időnként európai uniós vezetőktől is származnak álhírek, például Orbán Viktor magyar kormányfőtől

- közölte az Európai Bizottság elnöke.

Például álhír, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy én vagyok a felelős a Brexitért. Amikor azt mondja, hogy a migránsok felelősek a Brexitért, az is álhír 

- fogalmazott. Ne hárítsunk minden felelősséget másokra, azt is vizsgáljuk meg, hogy a mi sorainkból kik az álhírek terjesztői – tette hozzá.

A vélemény nem álhír

A sértegető mondatokra hamar válaszolt a magyar kormány képviseletében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki a következőket írta a Twitter oldalára:

Jean-Claude Juncker minden bizonnyal "isiásza", azaz derék- és csípőtáji idegi fájdalma miatt összekeveri a műfajokat: az álhírt a véleménnyel.

A Welt olvasói Orbán pártján állnak

Németország egyik legnagyobb példányszámban eladott napilapja, a Welt online kiadása is foglalkozott az Európai Bizottság elnökének kétes kijelentéseivel. Míg azonban a cikk írója megpróbált pártatlanul beszámolni az eseményekről, addig a cikk olvasói már nem voltak ilyen higgadtak. A cikk alatt kommentelők túlnyomó többsége úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök helyett inkább Juncker az, akinek alaposan el kéne gondolkodnia kijelentésein. Az írást rövid idő alatt több mint 300 hozzászólásban kommentálták, ezekből szemezgettünk.

@ Franz: Orbán az egyik legőszintébb politikus az Európai Unióban. Junckert meg végre ki kéne vonni a forgalomból!

@ Karl P.: Én Orbán úr véleményét osztom! A bevándorlás politikában a kormányunk véleménydiktatúrát alkalmaz, e nélkül kevesebb brit szavazott volna a Brexitre. Szerintem Juncker egy populista!

@ Wilfried A.: Már megint isiásza van! Juncker a múlthoz tartozik, és csak kárt okoz az Európai Uniónak.

@ Heinrich M.: Most már ő a „valóságbizottságnak a valóság biztosa” is?

@ Rolf M.: Én teljes egészében megbízom Juncker szavaiban. Neki mindig igaza van! Minden más valótlan! Õ tévedhetetlen!

@ warheiter: Juncker úr már a valóságminisztériumot építi? A nem kedvező információk is a valósághoz tartoznak. Nagy-Britanniában több olyan felmérés is készült, amelyek azt mutatták, hogy az erős bevándorlás is komoly szerepet játszott a Brexit mellett szavazóknál. Mitől lenne ez fake news, Juncker úr?

@ Horst G.: Ez egy junckeri isiász-szer befolyásoltsága alatt tett kijelentés!

@ Heiner B.: Orbánnak igaza van. Én sem akarnék ott tag lenni, ahol egy Juncker féle alak az elnök. Így utólag érthető a Brexit. Amikor Juncker már sehol nem lesz, Orbán még akkor is hivatalban lesz.

@ Ralph S.: Egészségére, Juncker úr!

@Kirsten Z.: Még Tony Blair is azt nyilatkozta korábban, hogy a bevándorlás közrejátszott a Brexit-szavazáson. Akkor Tony Blair is valótlanságokat terjeszt???

@ Paul S.: Nagyon várjuk már a jövő májusi választásokat…

@ Karl H.: Még el is hinném neki, ha legalább két egyforma cipőt fel tudna venni!

Furcsán viselkedik az elnök

Az uniós csúcsról több olyan képsor is készült, amin Juncker meglehetősen furcsán viselkedik. Az egyiken például az EB elnöke (miközben épp egy sajtótájékoztatóra igyekszik) beletúr az egyik munkatársának a hajába. A szőke hölgy arcára minden rá van írva. A másik, amikor Juncker a sajtótájékoztató alatt a pulpituson lévő dossziékat látványosan ledobja a földre, majd rögtön a poharához nyúl. Emellett pedig egy másik videó is futótűzként terjed, azon azt lehet leolvasni Theresa May brit miniszterelnök szájáról, amint éppen kérdőre vonja Junkert: Minek nevezett engem? Arra azonban nem derült fény, hogy az ittasnak tűnő Juncker hogyan is nevezhette Mayt.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?