KÜLFÖLD

Körülöttünk sorra zárják az iskolákat, nálunk ez várható

Sok országban veszélyeztetve van a jelenléti oktatás a járványhelyzet miatt.
  • Szerző: Ripost

Magyarországon szeptember elsején kezdődött az iskola, mindenhol jelenléti oktatással.

Nálunk a pedagógusok körében már 85 százalékos az átoltottság a koronavírus elleni vakcinával és 230 ezer diák is be van oltva.

Novák Katalin a budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy kampányszerű oltást szerveznek a köznevelési intézményben tanuló 12 év felettieknek és biztosan jelenléti oktatás lesz.

jelenléti oktatás

A környező országokban viszont nem ilyen jó a helyzet. Körülöttünk szinte mindenhol veszélyeztetve van a jelenléti oktatás.

Romániában szeptember 13-a a hivatalos tanévnyitó. Már van 9 olyan település az országban, ahol csak online kezdődhet el a tanév.

Amikor egy héttel ezelőtt bejelentették a tanévkezdési forgatókönyveket, még abban reménykedett a tanügyminiszter, hogy mindenhol személyes jelenléttel kezdődhet meg hétfőn, szeptember 13-án a tanítás – írja a Maszol.ro portál.

Az ország kilenc településén a fertőzési ráta meghaladta a 6 ezreléket, ami azt jelenti, hogy ha a helyzet nem változik, csak az óvodák és bölcsődék nyitnak meg, az iskolák nem.

Szlovákiában megkezdődött az iskola, a diákok vissza térhettek az iskolapadokba, de szigorú higiéniai szabályokat kell betartaniuk, diákoknak szájmaszkot kell viselniük.

jelenléti oktatás

A kép illusztráció Fotó: Délmagyarország

Ukrajnában az iskolák jövő héttől áttérnek távoktatásra. Azért térnek vissza a távoktatáshoz, mert az országban jövő héttől sárga, karantén besorolás lesz érvényben – írja a Korrespondent.net. A helyi Egészségügyi Minisztérium szabályai szerint csak azok az oktatási intézmények dolgozhatnak a sárga karanténövezetben, amelyekben az alkalmazottak legalább 80 százaléka be van oltva.

Fotó: MTI

A Minisztérium szeptember 7-i adatai szerint az oktatási rendszerben foglalkoztatottak teljes létszámának kevesebb, mint 60 százaléka volt beoltva.

Ausztriában szeptember 6-án kezdődött meg az iskola. Jelenléti oktatással indult a tanév, de szigorú szabályokkal, például kötelező a maszkviselés.

A tanév első három hetében az úgynevezett „biztonsági szakasz” van érvényben. Ezalatt minden gyereket heti háromszor tesztelni kell – függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva - írja az eduline.hu.

Azok a gyerekek, akik nem hajlandóak tesztelni nem járhatnak iskolába, ráadásul nem kapnak oktatási anyagot és segítséget sem az otthoni tanuláshoz, erről ebben az esetben maguknak kell gondoskodniuk. Az előző tanévben ötezer gyerek tanult így otthonról.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?