INSIDER

Megszólaltak a tanárok: őszintén elmondták, hogy mi zajlik az iskolákban

Szeptember elsején hivatalosan is megkezdődött a 2021/22-es tanév. Ennek kapcsán az oltottsággal kapcsolatban több tanár is kifejtette véleményét, benyomását, felsorolta a pozitívumokat és problémákat a legnépszerűbb közösségi oldalon. Ezekből válogattunk össze néhányat.
  • Szerző: Ripost

Sok tanár úgy gondolja, hogy hatásos volt tavaly a védekezés, megakadályozta, hogy a fertőzöttekből még több legyen, de az oltás az, ami egy biztosabb védekezést nyújt a fertőzéssel szemben. Most a növekvő átoltottságnak köszönhetően még kevesebb megbetegedésre számítanak.

Fotó: Shutterstock

„A tavalyi évet végiggondolva, egyértelműen hatásos volt a maszkviselés és a távolságtartás„ – írta kommentben egy tanárnő.

„Bármi jön is, csak jobb lehet, mint a tavalyi ősz. Az őszi szünetig összesen talán 5 olyan nap volt, amikor nem volt legalább egy osztály karanténban. (Mi tanárok persze golyóállóak voltunk.) Most az osztályomból (33 fő) tudomásom szerint egy gyerek nincs beoltva. Bizakodó vagyok” – vélekedett egy másik tanárnő.

Zajlik az oltás

A napokban az iskola- és háziorvosok országszerte oltják a 12 év feletti diákokat az oktatási intézményekben.

„Az osztályomnak több mint fele oltott, holnap jönnek még több diákot beoltani. Nem hallottam a diákjaim részéről oltásellenes megnyilvánulást, inkább az oltás miértje érdekelte őket. A beszélgetés végén az egyikük felállt, és elmondta a többieknek, hogy Covidos volt, feldagadt az egész teste, borzasztóan fájt a feszülés. Mikor megkaphatta, beadatta magának az oltást, mert nem akar ismét beteg lenni. A maszk nem kötelező, viszont az összes ablak tárva nyitva volt. Annak örültek, hogy találkozhattak végre„ – mesélte a tanár, aki a két Sinopharm után nemrég a Pfizert is megkapta.

Sokan már megkapták

„A férjem tanár. Középiskola, technikus képzés, 18 év felettiek osztályfőnöke. 25 főből 3 nincs csak beoltva” – írta egy asszony, aki nem is tud ott Covid fertőzöttről.

„Két középiskolás gyerekem (16, 19 évesek) osztályában szinte mindenki be van oltva„ – fűzte hozzá egy anyuka.

Fotó: Facebook

„Nálunk maszkot nem kell hordaniuk, viszont az osztály 93 %-a oltott, velem együtt. Iskolaszintű információm nincsen” – árulta el egy tanárnő.

Fotó: Facebook

„740 diákból 100 van már oltva, az iskolai kampányban 16 kért oltást. Elég elszomorító. Azonban a mai napon az osztályfőnök arról tájékoztatta a szülőket, hogy az osztályban 76%-os az átoltottság, úgyhogy alaposan az iskolai átlag felett vagyunk. 12. osztály. Van még remény.„

„Vidéki szakképző iskola: A tanárok, dolgozók kb. fele vette fel tavasszal az oltásokat, többen igazoltan átestek a fertőzésen. Kis részük vírustagadó, oltásellenes csak. Feszültség nincs az oltottak és oltatlanok között. Kb ez az arány a diákok között is. A kampányoltásban főleg kilencedikesek vettek részt, mert aki akarta, az már korábban beoltatta magát. Fertőzöttről nem tudunk. A korábbi szabályok közül csak a belépéskori kézfertőtlenítés maradt meg, se távolságtartás, se maszk nem kötelező. Egyelőre. Mindenki jelenléti oktatást remél, de fel kell készülnünk a digitális oktatásra is.”

Fotó: Facebook

Szülői beleegyezés kell a fiatalok oltásához, sokan ezért nem oltottak

A 18 év alatti diáknak magával kell vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot az oltásra, a 18 évet betöltött diáknak pedig a jelentkezési lapot, amelyet a szülők előzetesen e-mailben megkaptak. Az oltás a fiataloknak is fontos, és a kommentelő tanárok szerint sok gyerek azért nincs még beoltva, mert az oltásellenes szülő nem engedi.

„A felajánlott és megszervezett oltakozási lehetőséget a 104 tizenkét éven felüli diákból kilencen vették csak igénybe és mindössze 12-en voltak, akik azért nem, mert megkapták korábban. A lányomat persze beoltattam, ma mesélte, hogy az volt a téma a hatodikosok között, hogy több szülő is kijelentette, semmiképpen sem hagyja beoltani a gyerekét. Elkeserítő, szóval mi tárt karokkal várjuk a negyedik hullámot„ – magyarázta szomorúan egy másik tanárnő.

„Én több fiatalt ismerek, aki azért nincs oltva, mert a szülők nem hajlandóak aláírni a papírt” – állítja egy kommentelő.

„Sajnos rengetegen vannak„ – tette hozzá egy másik.

„Sajnos én is nem egy ilyenről tudok” – erősítette meg egy harmadik.

„Én ugyanígy. A 18 alattiak oltását május 13-án megkapta a gyerekem és több barátja is a Pfizert. Volt, aki szerette volna beoltatni magát, de a szülő oltásellenes. Nyáron sokan a Campus fesztiválra emiatt nem mehettek„ – írta másvalaki.

A szakemberek mind arra buzdítanak, hogy minél többen vegyék fel az oltást!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?