KÜLFÖLD

Illegális migránsok különös kegyetlenséggel késeltek halálra egy ártatlan férfit Franciaországban

Újabb brutális gyilkosság rázta meg a francia közvéleményt. A rendőrség először megpróbálta elhallgatni az elkövetők származását.

Egy líbiai és egy tunéziai illegális bevándorló hidegvérrel, feltehetően minden ok nélkül kivégzett egy 20-as évei elején járó francia fiatalembert Lyon belvárosában szombat éjfélkor – íjra a Le Progrés regionális napilap internetes kiadása.

A migránsok, akik feltehetően valamilyen kábítószer, vagy alkohol befolyásoltsága alatt álltak, minden előzmény nélkül léptek oda és kezdtek el veszekedni egy éjjeli metróra váró fiatal férfival Lyon Stade de Gerland” nevű metrómegállójában. Egy rövid szóváltás után az észak-afrikai páros egyik tagja elővett egy konyhakést és szíven szúrta az áldozatot. A penge beletört a férfi mellkasába, aki azonnal a földre került és pár másodperc leforgása alatt rengeteg vért vesztett . Az áldozat életéért könyörgött, de ez nem igazán hatotta meg a támadóit. Az egyik bevándorló felkapott egy peronon felejtett sörösüveget, összetörte, majd egy nagyobb szilánkkal elmetszette a férfi torkát, aki azonnal meghalt. Két szemtanú később megpróbálta újraéleszteni. Nem jártak sikerrel.

Az események után a bevándorlók – mint akik jól végezték dolgukat – csurom véresen elmentek Lyon piros lámpás negyedébe, hogy prostituáltak szolgáltatásait vegyék igénybe. Épp a tarifákról alkudoztak az örömlányokkal, amikor a rendőrök lecsaptak rájuk és elfogták őket.

A nyomozás sikerességére hivatkozva a rendőrség először nem adott tájékoztatást az elkövetők származásáról, a balliberális főáramú média pedig 24 órával a történtek után számolt be először az eseményekről. Egy belsős rendőrségi forrás kiszivárgása után derült csak ki, hogy az elkövetők papírok nélküli, észak-afrikai illegális bevándorlók. Egyikük 30 éves, a másik 20 év körüli.

A migránsok ellen szándékos emberöl miatt indított vizsgálatot a Közbiztonsági Központi Igazgatóság (DDSP).

Fanny Dubot, Lyoni 7. kerületének polgármestere a Twitteren elfogadhatatlan erőszaknak nevezte a történteket, és részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak.

Mint ismeretes a hétvégén Omar A., egy Svájcban élő török bevándorló halálra késelt egy véletlenszerűen kiválasztott járókelőt a Genfi tó partján található Morges nevű kisváros egyik kebabétterme előtt szombaton este fél 10-kor. Az áldozat egy 29 éves portugál fiatalembert volt, aki épp a kollégájával sétált hazafelé.

A gyilkosságot „terrorista jellegű cselekménynek” minősítette a szövetségi biztonsági szolgálat - írja a Le Matin című svájci napilap internetes kiadása.

A török bevándorlót a gyilkosságot követő napon tartóztatták le a saját otthonában. A bérelt lakásban megtalálták a gyilkos fegyvert. A férfi később beismerte tettét, amit azzal indokolt, hogy „bosszút szeretett volna állni svájci államon a Próféta miatt” – jelentsen ez bármit.

A 29 éves Omar A. egyébként nem volt ismeretlen az ország hatóságai előtt. A svájci hírszerzés (NDB – Nachrichtendienst des Bundes) például 2017 óta megfigyelés alatt tartotta, mint „radikalizált és pszichológiailag kiegyensúlyozatlan személyt”, aki bármelyik pillanatban merényletet követhet el.

A férfit 2019 áprilisában be is börtönözték, mert megpróbált felgyújtani egy benzinkutat Vaud kantonban. A Törvényszék azonban idén áprilisban szabadlábra helyezte – bőven a szabadulásának hivatalosa időpontja előtt – arra hivatkozva, hogy Omar pszichológiailag nem beszámítható, ezért orvosi kezelésre van szüksége, nem pedig börtönre. A hivatalosan előírt gyógykezeléseken azonban nem jelent meg a szabadulása után, helyette inkább halálra késelt egy ismeretlent az iszlám nevében.

A gyilkosság helyszíne egyébként egyfajta emlékhellyé vált Morges belvárosában. Az elmúlt napokban több százan gyújtottak gyertyát, vagy helyeztek el koszorút az áldozat emléke előtt tisztelegve.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?