Létrehozva: 2020.07.20.

Hazaárulással vádolnak egy iszlám terroristát Dániában, 70 éve nem volt ilyen per az országban

Dániában utoljára a náci Németország kollaboránsai kerültek hazaárulás vádjával a bíróság elé a 40-es évek második felében.

Szerző Gaál József

Az ügyészség vádemelése alapján hazaárulás vádjával kerül bíróság elé Dániában a 29 éves Ahmed El-Haj, aki 2013-ban Szíriába utazott és négy évig harcolt a kormányellenes erők oldalán, majd a magát Iszlám Államnak nevező dzsihadista terrorszervezetben.

Ha a dán állampolgársággal rendelkező közel-keleti bevándorló ellen elmarasztaló ítélet születik, akkor 70 év után ő lesz az első, aki hazaárulás miatt kerül majd börtönbe- írja Sputnik News angol nyelvű orosz hírportál.

Ahmed El-Haj 2017-ben döntött úgy, hogy visszatár Dániába, miután egy bombatámadás következtében mindkét lába lebénult. A férfinek és családjának sikerült Törökországba szöknie embercsempészek segítségével, ahol a terrorelhárítás tudomást szerzett a múltjáról, elfogták és két év szabadságvesztésre ítélték. A török börtönévek után, 2019 második felében a férfit hazatoloncolták Dániába.

Ahmed egészen mostanáig szabad emberként élhetett a skandináv országban, ugyanis a helyi törvények értelmében senkit sem lehet kétszer bíróság elé citálni ugyanazzal a váddal, amivel kapcsolatban egyszer már jogerős ítélet született. A dán ügyészség azonban megtalálta a módját, hogy a terrorista múltja miatt Ahmed méltó büntetést kapjon és hazaárulás miatt emeltek vádat ellene.

A koppenhágai egyetem büntetőjogi professzora, Jorn Vestergaard szerint az El-Haj elleni vád a „nagyon súlyos kategóriába sorolható és évekbe is beletelhet, mire jogerős ítélet születik az ügyben.” A szakember rámutatott arra is, hogy hazaárulás vádja egy nagyon tág fogalom, ami az egyszerű fegyverhasználóktól kezdve egészen a nemzetbiztonsági adatokat kiszivárogtatókig nagyon sok mindenkire ráhúzható. Ráadásul erre e büntetőjogi tényállásra nincs kialakult joggyakorlat, ami miatt nagyon nehéz lesz igazságot szolgáltatni ebben az ügyben.

A Weekendavisennel készített interjúban Ahmed El-Haj elmondta, hogy nagyon megbánta már az Iszlám Államnál töltött éveket, és minden erejével azon dolgozik, hogy bizonyítsa ártatlanságát, mert ő és családja Dániában képzeli el a jövőjét. Hangsúlyozta, hogy egyedül azért utazott anno a közel-keltre, hogy „segítse a szíriai rezsim elnyomásának megszüntetését”.

El-Haj pere egyébként precedenst teremthet Dániában, és a jövőben hazaárulás miatt is vádat emelhetnek majd minden olyan dán állampolgár ellen, aki az Iszlám Állam oldalán harcolt. A hivatalos statisztika szerint 14 ilyen személyről tud a dán elhárítás.

Dániában sokáig kénytelenek voltak egészségügyi és rokkantsági segélyt fizetni azoknak a dán állampolgároknak is, akik bizonyítottan az ISIS oldalán harcoltak Szíriában. Erre jogszabályok kötelezték a dán kormányt.

Az ország Biztonsági és Hírszerzői Szolgálata szerint több olyan dán állampolgár harcolt a terroristák oldalán, akik Dániában betegség vagy testi fogyaték miatt korai nyugdíjat kapnak.

Ezek az emberek ahhoz túl betegek voltak ahhoz, hogy munkát kapjanak, majd elmentek Szíriába harcolni.

Troels Lund Poulsen munkaügyi miniszter végül beterjesztett egy törvénymódosítást ami lehetővé tette, hogy a hírszerzés információira alapozva megvonják valakitől a támogatást.

Az 5,7 milliós Dániában mintegy 350 ezer muszlim él, és egyes városi kerületekben egészen magas, húsz-harminc százalékos az arányuk.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

vg.hu

Vitézy Dávid 30 százalék kedvezményt ígér a fiataloknak a Sziget jegyek árából – a szervezők azonnal reagáltak

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

hirtv.hu

Korrupciós ügyben lett gyanúsított az ismert szocialista politikus

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

KÜLFÖLD

Végső kétségbeesésében bankrablónak állt a 74 éves nő, miután minden pénzét elveszítette

KÜLFÖLD

Megfagyott az idő: megrázó képeken Csernobil, így néz ki ma a szellemváros

KÜLFÖLD

CIA: Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút