KÜLFÖLD

Hatalmas pofont kapott az Iszlám Állam - vége a terrornak?

A terrorszervezet harcosai szerdán este felrobbantották a moszuli Nagymecsetet - azt a szentélyt, ahol 2014-ben az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al- Bagdadi kikiáltotta kalifátusát.
  • Szerző: KF

A mecset 840 éve állt Irak második legnagyobb városában, és a terroristák nem véletlenül választották ezt a nagy kinyilatkozás helyszínéül: ez szimbolizálta, hogy az Iszlám Állam uralma alá hajtotta Irak jelentős részét.

Most azonban a terroristák azt állítják, hogy nem ők robbantottak, hanem az amerikai vezetésű koalíció légicsapása rombolta le a mecsetet. Ezt az amerikaiak cáfolták.

Nem ez az első alkalom, hogy az Iszlám Állam megpróbálta lerombolni az épületet: 2014 júliusában már fel akarták robbantani, mert az enyhén oldalra dőlő mecset „ellentmond az iszlám fundamentalista értelmezésének”. Akkor azonban a moszuli lakosok élőlánccal megvédték a szentélyt.

A mostani robbantás azonban egyben üzenet is lehet a szakértők szerint: az októberben kezdődő ostrom óta a terroristák egyre kijjebb szorultak a városból, már csak idő kérdése volt a teljes vereségük. Az uralmuk szimbólumának lerombolása viszont azt jelentheti, hogy feladták Moszult – és ezzel iraki jelenlétük kulcsát is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?