KÜLFÖLD

Három demokrata elnökjelölt kiszállt az amerikai előválasztásokból

Még csak a két tagállamban tartott előválasztásokat az amerikai demokrata párt, de jelöltek közül már többen kihullottak.

Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte a Demokrata Párt előválasztását New Hampshire államban. A szoros versenyben Pete Buttigieg South Bend városának egykori polgármester lett a második, a harmadik helyen pedig Amy Klobuchar minnesotai szenátor végzett.

Az előválasztás nagy vesztese Joe Biden, aki csak az ötödik helyhez elegendő szavazatot kapott. Barack Obama egykori alelnöke meg sem jelent a neki rendezett eredményváró partin és még napközben elutazott az aprócska észak-keleti államból.

Demokrata elnökjelölt-aspiránsok televíziós vitája. (Photo by Timothy A. CLARY / AFP)

A második előválasztáson elért rossz eredmény miatt összesen három demokrata elnökjelölt-aspiráns jelentette be, hogy visszalép. Többek között Andrew Yang tajvani származású jogász.

Yang a demokrata mezőny egyik legizgalmasabb jelöltje volt. 2017 novemberében ő jelentette be elsőként, hogy beszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelembe. Yang ezzel az első ázsiai-amerikai elnökjelet lett az Amerika Egyesült Államok történetében. Az üzleti jogra specializálódott ügyvéd azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén, havi 1000 dolláros alapjövedelmet biztosít majd minden felnőtt amerikai állampolgárnak.

Yang nem sokkal a New Hampshire-i első hivatalos eredmények közzététele után bejelentette, hogy kiszáll a versenyből, mert egyértelmű, hogy nem nyerhet.

„A számok embere vagyok. A következő államokban nem fogom elérni azt a szintet, hogy delegáltakat nyerjek, és ezért nem segíti kampányunk céljait, ha továbbra is benne maradok a versenyben.” – fogalmazott Yang.

Az ismertebbnek mondható Yang-en kívül még ketten szálltak ki a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Bejelentette visszalépését Tom Steyer milliárdos üzletember és Michael Bennet coloradói szenátor is.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?