KÜLFÖLD

Ez a bizonyíték, miszerint Hitler mégis túlélte a háborút?

Náci szobrok, ékszerek és Adolf Hitler nagyítója. Ezeket a "kincseket" rejtette egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyisége. A könyvespolc mögött talált tárgyak a szakértők szerint is eredetiek.
  • Szerző: WM

Patricia Bullrich argentin közbiztonsági miniszter mutatta meg a sajtónak az előkerült emléktárgyakat. Van közöttük  egy horogkeresztes mintájú nagy homokóra, egy horogkereszttel ellátott birodalmi sas, több hátborzongató orvosi eszköz, sőt még az Adolf Hitler által használt nagyító is.

 

 

A szakértők nem is vonták kétségbe a tárgyak eredetiségét, már csak azért sem, mert több fotót is találtak a helyszínen, amin náci vezérek pózolnak az előkerült műtárgyakkal. A gyűjtemény egyik legbizarrabb darabja, egy olyan orvosi eszköz, amivel az emberek fejméretét lehet mérni. A gyűjtemény felfedezéséhez vezető nyomozás azután kezdődött, hogy a hatóságok kétes eredetű műtárgyakat találtak egy Buenos Aires északi részén lévő galériában. Az Interpol emberei követni kezdték a gyűjtőt, majd június 8-án házkutatást tartottak nála.

Ekkor keltette fel a nyomozók figyelmét a könyves szekrény, amit elmozdítva a helyéről rátaláltak a bunkerre.

A nyomozók most azt próbálják meg kideríteni, hogy miként kerültek a  tárgyak Dél-Amerikába, illetve, hogy kié lehetett a gyűjtemény korábban. Arra feltehetőleg soha nem kapunk egyértelmű választ, hogy kik vihették magukkal több ezer kilométeren keresztül ezeket a méretes náci relikviákat. Az összeesküvés-elméletekben hívők végre igazolva látják a régóta hangoztatott elméletüket, miszerint Adolf Hitler egy tengeralattjárón Argentínába szökött.

A történelemben kétkedők szerint ezt a meglehetősen bizarr felvetést támasztja alá az a nemrégiben előkerült fénykép is, amelyen a Führer látható egy állítólagos argentin hotelben, jóval a II. világháború után. A racionálisabb gondolkodásúak egyet értenek abban, hogy náci vezetők vitték magukkal a tárgyakat, azt azonban természetesen kizártnak tartják, hogy ezt Hitler tette volna.

A rendőrség és az argentínai zsidó közösség tagjai úgy vélik, hogy a tárgyakat egy vagy több magas rangú náci hozta a dél-amerikai országba a második világháború után, amikor Argentína a szökésben lévő háborús bűnösök, köztük a legismertebbek egy részének menedékévé vált. Az 1946. június 4-én Argentína elnökévé választott Juan Domingo Perón ugyanis megnyitotta országát a felelősségre vonás elől Dél-Amerikába menekülő náci háborús bűnösök előtt. Az európai zsidóság kiirtásában kulcsszerepet játszó Adolf Eichmannt az izraeli titkosszolgálat emberei 1960-ban elrabolták Argentínából, és Jeruzsálemben bíróság elé állították, majd kivégezték.

Rajta kívül olyan háborús bűnösök menekültek Argentínába, mint például a szövetséges hatóságok által halálra keresett Josef Mengele, az auschwitz-birkenau-i haláltábor kegyetlen emberkísérleteket végző hírhedt orvosa.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?