KÜLFÖLD

Európa összeomlását vizionálta a migrációs válság miatt Dánia

A 2015-ben hivatalban lévő dán igazságügyi miniszter napokban megjelent könyvéből kiderül, hogy a dán kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy a németekkel közös határszakaszon falat építsenek. A dán kabinet úgy gondolta, hogy Európa összeomlik a migrációs válság terhe alatt.
címkék:
  • Szerző: WM

Mintegy 33 kilométeren húzódott volna a fal, amelynek előkészítésére a kormány annak idején 22 millió dán koronát el is költött. A fal építéséhez megvásárolt anyagok 90 százaléka egy raktárba került, miután 2017-ben a dán kormány végérvényesen úgy döntött, hogy a fal építése elmarad. Soren Pind korábbi miniszter úgy fogalmaz a könyvében, hogy a kabineten belül azon ment a vita, fal, vagy szöges kerítés húzódjon-e a németekkel közös szakaszon. A tervek készen álltak, ám kiderült, hogy Dániának nincs meg a kellő forrása a fal vagy a kerítés felépítéshez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A korábbi igazságügyi miniszter szerint a kormány meggyőződése az volt, hogy Európa össze fog roppanni a migrációs válság terhe alatt, ezért döntöttek úgy, hogy megvédik magukat a Németország felől érkező migránsáradat elől. Miután a kerítés és a fal ügye parkoló pályára került, a dán miniszterelnök 2016 januárjában bejelentette, hogy visszaállítják a határon a határőrizetet. A dánok egyébként pár hete jelentették be azt is, hogy novembertől a svédekkel közös határon is szigorítják az ellenőrzéseket.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?