KÜLFÖLD

Elképesztő, de a britek fizették a mosolygó terroristát

Megdöbbentő részletek derültek ki az Iszlám Állam öngyilkos merénylőjéről.
  • Szerző: KF

Pillanatok alatt bejárta az internetet az öngyilkos merénylő képe: a szakállas férfi széles vigyorral néz bele a kamerába, majd nem sokkal később felrobbantja magát autójában. Most kiderült, hogy Abu Zakariya al-Britani terroristává válását az Egyesült Királyság is finanszírozta!

 

Az 50 éves al-Britani, született Ronald Fiddler története 2002-ben kezdődött: a manchesteri férfit az amerikai csapatok tartóztatták le Afganisztánban, miután kiderült, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával. Fiddler a húszas éveiben tért át az iszlámra, és mivel az Amerikai Egyesült Államokra veszélyt jelentett, Guantanamóba került. 2004-ben azonban az akkori brit belügyminiszter, David Blunkett kijárta, hogy szabadon engedjék, mert állítólag a börtönben kínozták és kihasználták a férfit.

„Egyetlen visszatérő sem jelent veszélyt a britek biztonságára”

– állította Blunkett. Tévedett.

Az ötgyerekes al-Britani nem sokkal később feljelentette a brit hatóságokat „kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódjuk” miatt – hét számjegyű kártérítési összeget kapott, amelyből házat vett, majd néhány évvel ezelőtt eltűnt.

Mint kiderült, Szíriába ment, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz,  mostanság vállalt az iraki Moszul közelében öngyilkos merényletet. A terroristát egy ellenőrzőpontnál feltartóztatták, itt készült róla a híressé vált mosolygó felvétel is. Azt azonban nem tudni, hogy a robbantásának voltak-e áldozatai…

És ezeket olvastad már?