KÜLFÖLD

Döntöttek a sógorok a veszélyes terrorista jövőjéről

A török-osztrák kettős állampolgársággal rendelkező Azad G. az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcolt évekig. Bécs városvezetése most megfosztotta osztrák állampolgárságától. Korábban ilyen még soha nem történt.
  • Szerző: WM

A 27 éves Azad G. tavaly márciusban került az osztrák lapok címoldalára, amikor is a Kronen Zeitung kiderítette, hogy az iszlamista férfit kurd katonák őrizetbe vették a Közel-Keleten. Az osztrák sajtó képviselői ezután naponta jelentettek meg információkat a dzsihadistáról. Kiderült például, hogy Azad G. 2013-ban utazott Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, majd egy évvel később visszatért Bécsbe, hogy egy csatában szerzett sérülését kezeltesse. Az osztrák lapok kiderítették, hogy nem csak Azad G. kórházi ellátását állták az osztrák adófizetők, hanem emellett még havi 885 eurós állami segélyt is bezsebelt. A 14 hónapig folyósított segély végösszege elérte a 12 400 eurót (kb. 4,2 millió forint). Fontos megismételni, hogy mindezt egy Szíriában harcoló terrorista kapta az osztrák államtól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Közismert volt, hogy az osztrák-török kettős állampolgár közveszélyes, 2010-ben az osztrák katonaság fekete listájára is felkerült.

A férfi géppisztolyos kiképzéseken vett részt, de kiképzői túl veszélyesnek tartották, így több gyakorlaton nem vehetett részt. A rendelkezésre álló információk szerint Azad G. jelenleg is egy kurdok által fenntartott börtönben ül. Bár amióta a törökök háborút indítottak a kurdok ellen, azóta nem lehet pontosan tudni, hogy hány veszélyes iszlamistának sikerült kereket oldania. Michael Ludwig, Bécs polgármestere mindenesetre elérte, hogy megfosszák a dzsihadistát az osztrák állampolgárságától. A főváros vezetése azt reméli, hogy Azad G.-t nem kell visszafogadnia az országnak.

És ezeket olvastad már?