KÜLFÖLD

Döbbenetes, ennyi pedofil felvételt töröltek egy év alatt

Döbbenetes számok vannak a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen küzdő nemzetközi szervezet, az INHOPE most közreadott, tavalyi évről szóló jelentésében.
  • Szerző: Ripost

Az egész világról több mint 155 ezer bejelentést küldtek a központi adatbázisba, az ezek alapján listázott tartalmak közül 224 ezer bizonyult illegálisnak. Tízből kilenc felvételen 13 évnél fiatalabb gyermek, jellemzően kislány szerepelt. Csaknem minden második pedofil felvételt holland szerveren tárolnak. Az értesített tárhelyszolgáltatók a felháborító tartalmak több mint felét három napon belül eltávolították.

A gyermekek szexuális kizsákmányolása elleni küzdelemben különösen fontos, hogy az interneten terjesztett pedofil tartalmak hamar eljussanak a nyomozó hatóságokhoz, amelyek bizonyítékként, információforrásként használhatják ezeket az elkövetők elfogásában, áldozataik kimentésében. Ugyanakkor ezeknek a felháborító illegális tartalmaknak mihamarabb el kell tűnniük a világhálóról, hiszen mélységesen sértik az áldozatok jogait és méltóságát.

Az INHOPE központi adatbázisába tavaly 155.240 bejelentés érkezett a tagországoktól, melyekben gyakran egynél több tartalomra is felhívták a figyelmet. A munkatársak egy híján 224 ezer felvételt azonosítottak illegálisként, ezeket továbbítottak a nemzeti nyomozó hatóságokhoz. A bejelentések száma évről évre nő, tavaly 77 százalékkal múlta felül az előző évi értéket.

Az illegálisként azonosított tartalmak 80 százalékán leánygyermekek szerepeltek, a felvételek 90 százaléka 13 éves vagy fiatalabb gyermekeket ábrázolt.

Jó hír, hogy a Magyarországon működő szerverek nem számítanak vonzónak a pedofil tartalmakat forgalmazó bűnözők között. Magyarországon 95 bejelentés történt, 29 alkalommal volt szükség a Nemzeti Nyomozó Iroda értesítésére.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?